BERANE: Kinezi i Italijani investiraju u sjever Crne Gore? - Volim Podgoricu

BERANE: Kinezi i Italijani investiraju u sjever Crne Gore?

Da li urušena beranska privreda može očekivati bolje dane? Ovo je pitanje na koje će svako dati potvrdan odgovor. Jednostavno, stanje ne može da bude gore. Gotovo nijedna privatizovana firma ne radi, a od nekada poznatih i modernih fabrika i hotela ostale su opelješene ruine.

Ali, tračak svJetla unIJelo je otvaranje rudnika, a najava novih investicija stiže od predsJednika Opštine Dragoslava Šćekića.

– Nedavno smo razgovarali s predstavnicima kineskih firmi zainteresovanih za proizvodnju energije i aktiviranje bivše energane u krugu Fabrike papira, ali i za proizvodnju toplotne energije iz biomase.

Potencijalni investitori interesovali su se i za hidropotencijal beranske opštine, a pričalo se i o instalaciji pogona za preradu drveta, kao i o još nekim investicijama vezanim za proizvodnju i preradu hrane – rekao je Šćekić, uz napomenu da investicije Kineza ne bi bile koncentrisane samo na Berane, već na cio sjever Crne Gore.

Šćekić je nedavno najavio ponovno otvaranje asfaltne baze u Donjoj Ržanici, nadomak grada, a ovih dana Berane je posjetio vlasnik italijanske” Opere Puljezi”Antonio Sportela, koji je o tome, ali i o eventualnoj kupovini “Integral inženjeringa”, koji je pod stečajem, razgovarao s menadžerom Opštine Darkom Stojanovićem.

Potencijalni investitor iz Italije će vrlo skoro voditi razgovore s Hipo-Alpe-Adrija bankom, koja je povjerilac, i nadležnima iz Ministarstva finansija, kako bi podržali ovu investiciju, s obzirom na ozbiljno interesovanje za kupovinu ovog postrojenja.

Italijanska kompanija ima u planu da u postojećoj bazi proširi djelatnost i pokrene novo postrojenje za proizvodnju betonske galanterije. Njegova vrijednost je oko tri miliona evra, što bi značilo otvaranje novih radnih mjesta i upošljavanje još dvadesetak radnika.

Inače, ova firma je specijalizovana i za proizvodnju kompletnih djelova za kanalizacione i vodovodne mreže.

(Novosti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com