NEWSWEEK: Ozračeno 50.000 srpske djece, liječenje obavljeno X-zracima! - Volim Podgoricu

NEWSWEEK: Ozračeno 50.000 srpske djece, liječenje obavljeno X-zracima!

Tokom pedesetih godina prošlog vijeka 50.000 dece između pet i 15 godina starosti u Srbiji liječeno je zračenjem od epidemije zaraznog gljivičnog oboljenja kože glave (Tinea capitis), u narodu poznatog kao kosopasica.

Takav tretman tim ljudima danas ozbiljno ugrožava život jer je veliki broj njih obolio od tumora u predjelu glave i vrata. U celoj bivšoj SFRJ zračenju x-zracima između 1950. i 1959. godine bilo je podvrgnuto 100.000 djece, iako se ova bezazlena bolest i bez liječenja povlači tokom puberteta. 

Masovna kampanja vođena je uz podršku Unicefa, koji je obezbjedio finansijska sredstva, opremu i logistiku, sve do pronalaska lijeka „grizeofulvina“ 1959. godine.

Postupak liječenja sastojao se od zračenja glave, ali ne odjednom, već svaki dan po jedna ili dvije od ukupno pet određenih djelova lobanje. Kada bi se završilo zračenje, dici je stavljana bijela „gipsana“ Lajmova kapa od očvrslog koloidnog rastvora, nalik na kacigu, i oni su otpuštani kući. 

Kapa je skidana poslije 21 dan, a s njom je otpadala i kosa. Dijete je ostajalo ćelavo nekoliko nedelja. Preostale vlasi uklanjale su medicinske sestre pincetom. Poslije ovako agresivne epilacije ljekovi u obliku masti mogli su bez smetnje da se nanose na golu kožu.

– Odveli su nas na liječenje pod prijetnjom. Tako je bilo u ono vreme. Osjećali smo se kao u logoru. Svi su nas zvali mjesečari zbog toga što smo nosili bijele „gipsane“ kapice poslije zračenja – pamti Živanka Kecojević iz sela Dragojevac.

Liječena deca neposredno po zračenju niiesu imala većih neugodnosti osim, u nekim slučajevima, povraćanja, glavobolje i iritacije kože. Nekima se nije vraćala sva kosa već su ostajali pečati.

Prema dokumentaciji iz gradskog arhiva, samo u Beogradu lečeno je 25.000 dece. 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com