Perović: Nema torture i mučenja u ZIKS-u - Volim Podgoricu

Perović: Nema torture i mučenja u ZIKS-u

Direktor ZIKS-a, Miljan Perović, rekao je da je očekivao da će Osnovno državno tužilaštvo podnijeti optužni prijedlog protiv devet zatvorenika, koj i su 14. januara nasrnuli na čuvare.

On je istakao da će se optuženi uskoro naći u sudnici, što znači da će biti stavljena tačka “na spekulacije u medijima da je šef smjene izazvao incident”.

„U posljednje tri godine, ne samo uslovi rada službenika, nego i ambijent za boravak i resocijalizaciju zatvorenika, znatno su se promijenili u pozitivnom smislu. Zaposlenim je u toku 2013. i 2014. godine riješen radno pravni status. To je bio ozbiljan problem i vodio nas je u stanje radno pravne nesigurnosti i nezadovoljstva“, kazao je Perović za Pobjedu.

On je kazao da je ZIKS iz dana u dan bliži međunarodnim standardima u potpunosti, iako taj proces, prema njegovim riječima, zahtijeva velika finansijska ulaganja i veoma odgovoran i predan rad svih službenika. 

On je istakao da je u toku 2014. godine suspendovano pet službenika, i posebno naglasio da zadnjih godina u crnogorskom zatvorskom sistemu nije evidentiran niti jedan slučaj torture i mučenja. 

„Naprotiv, sa relevantnih adresa, kako domaćih tako i međunarodnih, konstatovano je poštovanje zakona i standarda od strane svih zatvorskih službi. Činjenica je da je CPT u 2008. godini, za zatvorski sistem imao 48 a u 2012/2013. godini svega pet preporuka“, kazao je Perović.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com