SJU KEJ BRAUN: Nastavak reformi ako hoćete u NATO - Volim Podgoricu

SJU KEJ BRAUN: Nastavak reformi ako hoćete u NATO

Crna Gora treba da nastavi sa reformama kako bi dobila poziv za članstvo u NATO-u do kraja godine, poručila je odlazeća američka ambasadorka Su Kej Braun, navodeći da je država napravila značajan napredak.

Crna Gora je, kako je rekla, za vrijeme njenog mandata, uopšteno napravila značajan progres.

„Znam da je u početku, kada sam došla u maju 2011. godine, Crna Gora počinjala svoj prvi ciklus Akcionog plana za članstvo, a sada ima odličnu priliku da bude pozvana, najkasnije krajem ove godine, da postane članica NATO-a. Zadovoljni smo napretkom koji je Vlada ostvarila“, kazala je Braun u intervjuu televiziji Vijesti.

Na pitanje šta je potrebno konkretno uraditi da bi poziv bio obezbijeđen, Braun je poručila da se nastavi sa reformama.

„Govorim o vladavini prava, podršci građana za članstvo, nastavku vojnih i reformi bezbjednosti. Te oblasti su ključ. Interesuje vas gdje treba da se fokusirate? Ponavljam – na sve ove oblasti. Moramo da osiguramo da sve institucije postanu jake i nezavisne, kako bi radile svoj posao“, kazala je ona.

Govoreći o slobodi medija, Braun je rekla da Amerika cijeni slobodu medija i da je vidjela napredak u toj oblasti.

„Pored toga, želimo da Vlada omogući medijima i nevladinim organizacijama da rade, a oni treba da obavljaju svoj posao profesionalno“, kazala je ona, dodajući da je to dvosmjerna ulica.

Prema njenim riječima, novinari i predstavnici civilnog sektora ne treba da se boje da će biti napadnuti, vrijeđani ili ugroženi.

„Kada se takvi napadi ipak dogode, mi očekujemo da policija sprovede istagu, koju će pratiti sudski proces. U isto vrijeme, novinari moraju da budu odgovorni, ne smiju da izvještavaju senzacionalistički ili vode kampanje, to nije suština profesionalnog novinarstva“, rekla je Braun.

(RTCG/Mina)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com