UNHCR: Djevojčicama se brani da idu u školu u 70 zemalja svijeta - Volim Podgoricu

UNHCR: Djevojčicama se brani da idu u školu u 70 zemalja svijeta

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava (UNHCR) upozorila je danas da se u najmanje 70 zemalja širom svijejta djevojčice suočavaju sa prijetnjama, nasiljem i drugim vidovima maltretiranja zloupotreba zbog pokušaja da idu u školu.

“Napadi protiv obrazovanja djevojčica i dalje postoje i alarmantno je da se, u nekim zemljama, javljaju sa povećanom učestalošću”, navodi se u izvještaju, mada uz blagu ogradu da je ipak primjetan izvjestan napredak.

U izvještaju, UNHCHR navodi da su primjeri uklanjanja djevojčica iz obrazovanja – otmica gotovo 300 učenica u Nigeriji prošle godine, oružani napad na aktivistkinju Malalu Jusufzai 2012. u Avganistanu i prinudno uklanjanje djevojčica iz škola u Somaliji koju od 2010. sistematski vrši ekstremistička grupa Al Šabab.

“Prema izvorima UN, više od 3.600 odvojenih napada bilo je na obrazovne institucije, nastavnike i učenice u 2012”, navodi se izveštaju i upozorava da napadi imaju “lančane reakcije” koje šalju signal roditeljima drugih djevojčica da škole nisu bezbjedne.

U izvještaju se navodi da uklanjanje djevojčica iz obrazovanja zbog straha za njihovu bezbjednost i zabrinutost zbog njihovog kasnijeg braka, može dovesti do dodatnog kršenja ljudskih prava poput prisilnog braka prjie vremena, nasilja u porodici, rane trudnoće i izlaganja drugoj štetnoj praksi, trgovini i seksualnoj i radnoj eksploataciji.

Autori izvještaja navode da se takvi napadi ne mogu spriječiti bez rješavanja šireg problema nasilja i diskriminacije žena i djevojčica.

Oni preporučuju da se izdvoji više novca za pomoć da se osigura bezbjednost djevojčica da idu u škole bez prijetnje nasiljem i promovišu prednosti koje univerzalni pozitivni pristup obrazovanju ima za društvo u cjelini.

(Blic)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com