Za IPARD like već stigla 43 zahtjeva - Volim Podgoricu

Za IPARD like već stigla 43 zahtjeva

Za bespovratnu podršku investicijama u poljoprivredna gazdinstva, kroz projekat IPARD like, do sada su dostavljena 43 zahtjeva, dok u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja očekuju da će ih do kraja februara, do kada je poziv otvoren, biti oko 400.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović, kazao je da ukupna vrijednost dostavljenih aplikacija iznosi 1,3 miliona, od čega bi bespovratna podrška bila 575 hiljada eura.

Ivanović je saopštio da će po završetku poziva, koji traje do kraja februara, od pristiglih aplikacija biti izabrane one koje najviše odgovaraju postavljenim uslovima.

On je objasnio da se novac u okviru IPARD like projekta, koji finansira EU, ne dodjeljuju unaprijed, već da poljoprivrednici treba da realizuju investiciju nakon čega dobijaju 50 odsto povratnih sredstava.

“Tek kada se poljoprivredni proizvođači realizuju investiciju i kada se uvjerimo da je ona realizovana onako kako je ugovorom predviđeno, poljoporivrednici dobijaju 50 odsto povratnih sredstava“, naveo je Ivanović, čije Ministarstvo realizuje projekat u saradnji sa Svjetskom bankom (SB).

On je dodao da su među dostavljenim aplikacijama zastupljene sve opštine, a da je najviše zahjeva, po sedam, stiglo iz Podgorice i Nikšića.

Ivanović je pozvao poljoprivrednike da se udruže i dostave zajedničke aplikacije, jer Crna Gora pripada zemljama sa ograničenim resursima za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom, zbog čega su prosječni posjedi mali.

„Udruživanjem bi se pojedinačne parcele ukrupnile, obezbijedila veća efikasnost u upotrebi sredstava i snizili troškovi“, smatra Ivanović.

On je saopštio da se projekat IPARD like fokusira na dvije vrste mjera, od kojih se prva grupa fokusira na razvoj primarne poljoprivredne proizvodnje, a druga na preradu.

On je dodao da je cilj Ministarstva da po završetku IPARD like jedan poziva, koji podrazumijeva primjenu prve grupe mjera, u Crnoj Gori bude više poljoprivrednika koji ispunjavaju više standarde i bliži su korišćenju sredstava IPARD-a.

„Apelujemo da se što više poljoprivrednika u ovom pozivu fokusira na širenje primarne poljoprivredne proizvodnje. Mjera iz druge grupe će biti obuhvaćene narednim projektom, IPARD like 2, koji će se realizovati naredne godine, paralelno sa IPARD programom“, saopštio je Ivanović.

On je podsjetio da je u Crnoj Gori u prethodnom periodu realizovan MIDAS projekat, koji se formalno završava ove godine.

Drobnič: Investicija u budućnost

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Mitja Drobnič, kazao je da realizacija IPARD like projekta predstavlja investiciju u budućnost.

IPARD like će, prema njegovim riječima, biti iscrpni test za Crnu Goru na dva nivoa, odnosno za njenu administraciju i poljoprivrednike.

„Na administrativnom nivou, Ministarstvo poljoprivrede će proći sve korake i procedure, a moraće da radi u skladu sa zahtjevima i propisima EU. Uspješna realizacija znači i pokretanje drugih projekata“, naveo je Drobnič.

On je dodao da je krajnji cilj da Crna Gora bude u mogućnosti da u potpunosti realizuje IPARD program, posvećen ruralnom razvoju.

„Poljoprivrednici, takođe, treba da pokažu volju i želju da se modernizuju i povećaju produktivnost. Područje poljoprivrede i ruralnog razvoja je jedno od najznačajnijih vezano za integraciju Crne Gore u EU“, poručio je Drobnič.

On je naveo da to područje ne doprinosi mnogo bruto domaćem proizvodu (BDP), ali da ima veliki uticaj na privredu, zaštitu životne sredine, turizam i socijalnu strukturu stanovništva.

„IPARD like projekat, čija je vrijednost oko pet miliona eura, ima zadatak da izgradi institucije u području ruralnog razvoja. Cilj je povećanje iskustva crnogorskih organa u upravljanju bespovratnim sredstvima za ruralni razvoj, kao i poboljšanje produktivnosti poljoprivrednih gazdinstava“, saopštio je Drobnič.

On smatra da će realizacija IPARD like programa, osim za poljoprivrednike, biti važna i za lokalne firme.

Drobnič je saopštio da je u EU u modernizaciju poljoprivrednih gazdinstava uloženo 27,7 milijardi eura iz evropskih fondova u 163 hiljade domaćinstava.

Cilj IPARD like projekta je pružanje bespovratne podrške investicijama u poljoprivredna gazdinstva u cilju uvođenja i implementacije mjera ruralnog razvoja, povećanja konkuretnosti na tržištu poljoprivrednih proizvoda, kao i uvođenja i jačanja evropskih standarda proizvodnje hrane.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com