Egipat i Rusija izbacuju dolar? - Volim Podgoricu

Egipat i Rusija izbacuju dolar?

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je stigao u zvaničnu dvodnevnu posjetu Egiptu, razgovaraće danas s predsjednikom Abdelom Fatahom al Sisijem. Dvojica lidera će razgovarati o bilateralnoj saradnji, izgledima za rješavanje palestinsko-izraelskog sukoba, situaciji u Siriji, kao i zajedničkim naporima u borbi protiv Islamske države (ISIL).

Putinova posjeta Kairu ukazuje na dalje jačanje veza između Rusije i Egipta, posebno u ekonomskoj i vojnoj sferi.

U intervjuu Al-Ahramu Putin je naglasio da će sa Al Sisijem razmotriti brojne teme. Jedna od njih  su i vazdušni udari međunarodne koalicije na pozicije ISIL-a i njihova efikasnost.

Drugo pitanje je situacija u Siriji: dvojica lidera su saglasni da se sukob u toj zemlji može riješiti samo diplomatskim putem.

Raspravljaće i o mogućnosti da Egipat i Rusija međusobna plaćanja obavljaju u nacionalnim valutama – rubljama ili egipatskim funtama, zaobilazeći dolar. Prošle godine su Rusija i Egipat, potpisali ugovore o isporuci oružja. Egipat je naručio nabavku ruskog oružja vrijednog 3,5 milijardi $.

Predsjednik Rusije posljednji put bio je u Egiptu 2005. Putinova posjeta izazvala je pometnju u Egiptu: na sve strane portreti ruskog lidera, a duž avenije koja vodi do predsjedničke palate istaknute su zastave Rusije. Od razgovora svi očekuje mnogo.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com