Utopilo se više od 200 migranata - Volim Podgoricu

Utopilo se više od 200 migranata

Najmanje 203 migranta su se vjerovatno utopila nakon što su dva broda, kojima su putovali, potonula u Sredozemnom moru, saopštila je portparolka UNHCR-a u Italiji Karlota Sami na svom profilu na Twitteru.

Navela je da se spasilo devet osoba koje su uspjele da stignu na italijansku obalu ostrva Lampedusa nakon što su proveli “dane i noći na moru”.

“Ova tragedija je užasna i ogromna. Devet osoba se spasilo nakon četiri dana provedena u moru. Preostale 203 osobe su progutali talasi”, napisala je portparolka UNHCR-a u Italiji na svome profilu.

Međunarodna organizacija za migracije (IMO) je saopštila da su oba čamca krenula iz Libije u subotu preko Sredozemnog mora s namjerom da stignu do Evrope. Na svakom brodu je bilo više od 100 osoba kada su se prevrnuli. Pretpostavlja se da su se brodovi prevrnuli u ponedjeljak.

“Među nestalima u moru, najmlađa osoba je bila stara 12 godina. Preživjeli kažu da se blizu njih nalazio još jedan splav. Ne znaju šta se desilo sa ovima na drugom splavu”, rekla je Sami dodajući kako su preživjeli trenutno na sigurnom.

“Oni su u strahu proveli dane i noći u moru. Izgubili su na stotine saputnika, ali sada su na sigurnom”, navela je Sami.

Britanski “Refugee Council” je krajem prošle godine saopštio da je više od 3.400 osoba 2014. godine umrlo u pokušaju da morem pređu u Evropu. Italijanska mornarica je spasila 150.000 osoba.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com