CG treća u Evropi po broju zatvorenika! Prema podacima Savjeta Evrope, oni skoro GLADUJU! - Volim Podgoricu

CG treća u Evropi po broju zatvorenika! Prema podacima Savjeta Evrope, oni skoro GLADUJU!

Crna Gora je zauzima neslavno treće mjesto u Evropi po broju zatvorenika, sa 183,4 robijaša na 100.000 stanovnika u prošloj godini! Trećina zatvorenika su iza rešetaka zbog- krađe, a oko 26 odsto zbog narkotika, što je, takođe značajno više od prosjeka od 17 odsto. 

Ne samo da je iza rešetaka puno crnogorskih građana, već oni tamo, sudeći po ciframa – gladuju! Naime Crnu Goru jedan zatvorenik dnevno košta 15 evra, dok je evropski prosjek čak 98 evra! 

Uprkos tome,  naša država je među 17 evropskih zemalja u kojima je  zabilježen pad zatvorske populacije veći od pet odsto. Najviše osuđenika bilo je sa rasponom kazne od tri do deset godina – njih 54,2 odsto.

To piše u godišnjem Izvještaju Savjeta Evrope, u kojem je navedeno i da su crnogorski zatvori prenatrpani.

Na listi iza Crne Gore su Mađarska sa 184,8, Moldavija, Slovačka, Gruzija, Poljska, Azerbejdžan, Estonija, Latvija, Litvanija i Ruska Federacija sa 475 osuđenika na 100.000 stanovnika. 

Sa problemom prebukiranih zatvora Crna Gora se suočavala i 2013. godine, kada je u prosjeku bilo 104 zatvorenika na 100 dostupnih kreveta u zatvorima.

Prvog septembarskog dana  2013. godine, u crnogorskim kazamatima bilo je 1.142 robijaša, koji su u prosjeku imali 35 godina.

Od  toga, njih 36  bilo je smješteno u   specijalnim ustanovama za zavisnike od narkotika, a četiri osobe sa psihijatrijskim poremećajima u institucijama ili bolnicama izvan ZIKS-a. Procenat od  2,3 odsto žena u zatvorima,   dva puta je niži od prosjeka Savjeta Evrope. 

Uz njih, u zatvoru je tokom izvještajnog perioda bilo  14,9 odsto stranih državljana.

Sedam od 26 žena, koliko je tada bilo u ZIKS-u, bile su strankinje.

Na zatvorenike se, kako piše u Izvještaju, najviše troši u Švedskoj – 318 eura po danu

Najviše osuđenika bilo je sa rasponom kazne od tri do deset godina  – 54,2 odsto. Na manje od godinu bilo je oduđeno  15,8 procenata, od jedne do tri godine  22,7  odsto,  a na više od 10 godina  7,3 odsto.

Sa 8,9 zatvorenika po čuvaru, Crna Gora je treća od  svih država koje su učestvovale u istrživanju Savjeta Evrope, nakon Rusije u kojoj je po jednom službeniku 11,3 robijaša i Slovačke u kojoj na jednog čuvara ima  12,9 osuđenika. 

Podaci iz izvještaja pokazuju i da smo među najgorima sa 15 eura dnevnog troška po zatvoreniku, koliko se u 2012. izdvajalo.  “Prosječni dnevni trošak po zatvoreniku je 15 eura, što je sedam  puta manje u odnosu na prosjek SE  od 98 eura”, piše u dokumentu SE.

Dnevni troškovi po osuđeniku manji su jedino u  Rusiji, koja izdvaja nešto više od dva eura dnevno za jednog robijaša, i Grčkoj koja je za euro izdašnija od Rusije. 

Na zatvorenike se najviše  troši u Švedskoj – 318 eura po danu.

Kapacitet  crnogorskih zatvora  je 1.100, od čega je 425 mjesta u istražnim zatvorima, 655 u zatvorima za odrasle i  20 mjesta u zatvoru za  maloljetnike.

Izvještaj Savjeta Evrope pokazuje da se u Crnoj Gori poprilično krade – gotovo trećina presuda, 32 odsto, izrečeno je  zbog krađa. 

To je dvostruko više od prosjeka u državama obuhvaćenih izvještajem, a nakon  Bugarske, u kojoj je 47 odsto presuda izrečenih zbog krađa, Crna Gora zauzima drugo mjesto. 

“Stopa prestupa koji se tiču narokitka  – 25,8 odsto,   takođe je  relativno visoka   u odnosu na prosjek od 17 odsto”, piše u izvještaju Savjeta Evrope.

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com