Želite platu između hiljadu i 7 hiljada eura u crnogorskoj kompaniji? Evo šta treba da uradite! - Volim Podgoricu

Želite platu između hiljadu i 7 hiljada eura u crnogorskoj kompaniji? Evo šta treba da uradite!

Želite posao snova, putovanja, veliku platu i rad sa ortacima čije šale, navike i vaspitanje su vam bliski jer ste iz iste države, Crne Gore i radite u crnogorskoj kompaniji? 

Sve ovo je, poslije mnogo godina, ponovo moguće, i to na crnogorskim brodovima.

Na našim brodovima su samo crnogorski državljani, a plate su na svjetskom nivou i kreću se od 1.000 eura za najniže zvanje do 7.000 eura za zapovjednika.

Stalno zaposlenje i kontinuirani prihod od dugoročnog najma dva broda za prevoz suvih rasutih tereta od najveće su važnosti i u ovoj godini za kompaniju Crnogorska plovidba AD.

Na svakom brodu je između 20 i 25 naših pomoraca, kaže predsjednik Odbora direktora Crnogorske plovidbe, Miodrag Kršanac.

U menadžmentu su i više nego zadovoljni ugovorima sa inostranim partnerima, mada ih plaši stanje na svjetskom tržištu. Jer, kada je riječ o brodovima sa rasutim teretom, ne pamte da su od 1986. godine bile nepovoljnije cijene vozarina.

“Zona u kojoj naši brodovi gravitiraju su Evropa, centralna i južna Amerika. Imamo ugovor za zakupljeni brod na devet ipo hiljada dolara dnevno, a sada na svjetskom tržištu brod ne možete zaključiti na više od 2.000 do 3.000 dolara dnevno”, kazao je u razgovoru za Radio Jadran, predsjednik Odbora direktora Crnogorske plovidbe, Miodrag Kršanac.

Ugovor za najam broda “Kotor” ističe u martu i Kršanac ove nedjelje u Istanbulu ima zakazane nove pregovore s partnerima. Očekuje da će doći do povoljnog aranžamana, bar na neki kraći period, zbog trenutnog stanja na pomorskom tržištu.

Za brod “Dvadesetprvi maj” ugovor ističe sredinom ljeta. Unajmitelj za oba broda je iz Engleske i Kršanac se nada da će za njih biti tereta, odnosno da će opet biti unajmljeni, iako trenutno oko 900 brodova na međunarodnom tržištu nema uposlenje.

Prošla poslovna godina za Crnogorsku plovidbu bila je veoma dobra. Kompanija je likvidna, nema dugovanja prema inostranim partnerima.

“Plate su redovne, a 23. januara uplaćena je i rata kredita Exim banci od 725.000 dolara, koga smo podigli za gradnju naša dva bulkcarrier-a. Pregovaramo sa njihovim predstavnicima o reprogramu duga, zbog teškog stanja na tržištu”, ističe Kršanac.

Knjigovodstveno će biti prikazan manjak u poslovanju kompanije, ali to je samo zbog konvertovanja dolara u eure.

“Mi smo čak i u plusu skoro 900.000 eura u odnosu na prošlu godinu i nemamo ni jednog eura duga, potpuno smo likvidni. Na našim brodovima su samo crnogorski državljani, a plate su na svjetskom nivou i kreću se od 1.000 eura za najniže zvanje do 7.000 eura za zapovjednika. Na svakom brodu je između 20 i 25 naših pomoraca”, kazao je on.

Iako ovo akcionarsko društvo, koje je skoro 100 odsto u vlasništvu Vlade Crne Gore, posluje sasvim solidno, ipak, je neizvjesno šta donosi sjutra, kaže Kršanac.

“Tačno je da su “Kotor” i “21. maj” kao brodovi tipa Handy (35000 DWT), fleksibilni na tržištu, ali vozarina za njih je u pojedinim zonama sada jako niska. „Kotor” je na putu prema Paranagvi u južnoj Americi, a „21. maj” iskrcava teret u Bizerte u Tunisu. Oba broda već imaju preko dvije godine plovidbenog staža. Izgrađeni su za prevoz suvih rasutih tereta u brodogradilištu Shanghai Shipyard Co. Ltd. Isporuka prvog broda”Kotor” je izvršena 12. januara 2012. godine, a drugog „Dvadesetprvi maj” 31.avgusta iste godine”, kazao je on.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com