DRAMA U KOPENHAGENU: Sa 200 metaka zasuli skup o proroku Muhamedu, muškarac ubijen, troje ranjenih (VIDEO) - Volim Podgoricu

DRAMA U KOPENHAGENU: Sa 200 metaka zasuli skup o proroku Muhamedu, muškarac ubijen, troje ranjenih (VIDEO)

Za sada neidentifikovani 40-godišnji muškarac je ubijen, a tri policajca su ranjena vatrenim oružjem u napadu u kafeu u Kopenhagenu u kojem je održavan skup posvećen slobodi govora, u organizaciji kontroverznog švedskog umjetnika Larsa Vilksa, potvrdila je danska policija.

Svjetske agencije javljaju da su tri policajca ranjena na ulici u pokušaju da zaštite prolaznike. Jedan ili dvojica napadača, kako se dodaje, su u bjekstvu. Danski kanal TV2 javio je da su napadači pobjegli u automobilu “folksvagen polo” tamne boje.

Prema saopštenju jedne od organizatorki skupa, Vilks je bio prisutan u lokalu, ali nije povrijeđen. Kada je u Danskoj, ovaj umetnik inače dobija policijsku zaštitu. Vilks je dobio brojne prijetnje zbog karikature na kojoj je prorok Muhamed prikazan kao pas 2007. godine.

Pomenuti kafe u severnom Kopenhagenu, poznat po džez koncertima koji se u njemu održavaju, bio je ovog puta domaćim diskusije pod nazivom “Umjetnost, blasfemija i sloboda izražavanja”.

Jedan od učesnika diskusije Nils Ivar Larsen je za TV2 izjavio kako je vidio dvoje ranjenih ljudi. Kako prenosi “Rusija danas”, diskusiji je prisustvovao i ambasador Francuske u Danskoj Fransoa Zimre, koji se oglasio prvo na Tviteru porukom: “Još uvijek sam živ”.

Zimre je izjavio da je neko pucao spolja i ocijenio da je namjera napadača bila ista kao namjera terorista koji su 7. januara u pariskom satiričnom listu “Šarli Ebdo” ubili 12 ljudi.

“Pucali su na nas spolja. Imali su istu namjeru kao sa Šarlijem Ebdoom, ali nisu uspjeli da uđu (u kafe)”, rekao je Zimre.

“Mislim da je bilo 50 hitaca, ali policajci navode broj od 200. Neki meci su prošli kroz vrata i svi smo legli na pod”, dodao je francuski ambasador.

(Blic)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com