Pravi pomor kitova, najveći u poslednjoj deceniji - Volim Podgoricu

Pravi pomor kitova, najveći u poslednjoj deceniji

Više od 140 kitova koji su se nasukali na jugozapadnu obalu Novog Zelanda, uginulo je! Ovo je najveći pomor ovih životina u poslednjh desetak godina.

Osamdeset dobrovoljaca i dalje pokušava da iz plićaka potisne ka moru šezdesetak preostalih kitova vrste “pilot”. U međuvremenu ih neprekidno polivaju vodom, u nadi da će preživjeti.

Nasukani kitovi obično uginu od dehidracije i opekotina od sunca.

Vjeruje se da je zaliv Farvel spit gdje su se nasukali, prava zamka za kitove jer je veoma različite dubine i mjestimično sasvim plitak, naročito u doba velike osjeke kakva je bila u petak.

Oko 40 kitova nasukalo se na tom mjestu početkom januara, a dvije nedjelje kasnije još oko 60. Pošto mnogim kitovima nije bilo pomoći, veterinari su ih “uspavali”.

U toj oblasti su ranije tijela kitova zakopavali u pijesku, ali sada ih je previše, pa će ih vjerovatno odvući u dubinu, kao hranu za druge morske životinje.

Kitovi vrste “pilot” mogu da porastu do šest metara i veoma su česti kraj obala Novog Zelanda.

Iako se kitovi izvanredno orijentišu, nema objašnjenja zašto se nasukavaju što veoma često čine masovno, a oni koje ljudi vrate u dubinu, okreću se i svom snagom ponovo plivaju ka plićaku.

Po nekim tumačenjima, uzrok je obolijevanje kitova zbog zagađenja okeana, a po drugim, korišćenje sonara brodova i podmornica i drugih ultrazvučnih uređaja koji zbunjuju kitove ili im nanose trajnu štetu.

Ima i tumačenja da se kitovi ponašaju kao čopor i da bezglavo slijede vođu, čak i ako pliva u smrt u plićaku, dok neki kažu da “kolektivno samoubistvo” kitova može biti “emotivna posljedica” uginuća ili pogibije nekog od “najomiljenijih rođaka”.

(Beta)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com