Kolinda Grabar Kitarović položila zakletvu i zaplakala! - Volim Podgoricu

Kolinda Grabar Kitarović položila zakletvu i zaplakala!

Novoizabrana predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović položila je zakletvu na Markovom trgu u Zagrebu i tom prilikom zaplakala. Inauguraciji prisustvuje veliki broj stranih zvaničnika, među kojima i   predsjednik Crne Gore Filip Vujanović. kao i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Grabar-Kitarović će od 19. februara na čelu najmlađe članice Evropske unije naslijediti Iva Josipovića, koga je tijesno pobijedila u drugom krugu izbora 11. januara, i biće prva žena na toj funkciji u istoriji Hrvatske.

Pored hrvatskih zvaničnika, Zagreb je ugostio 88 stranih delegacija, od kojih devet predvode šefovi država, četiri predsjednici parlamenata ili senata, jednu premijer, dok su ostale delegacije uglavnom biti predvođene ministrima ili ambasadorima.

U Zagrebu su od subote pojačane mjere bezbednosti, posebno oko Markovog trga na kojem se očekuje više od 1.000 ljudi.

Za razliku od inauguracija Stjepana Mesića i Iva Josipovića, njena inauguracija će biti propraćena s više nacionalnih simbola, a vratiće i lentu koju je posljednji nosio prvi predsjednik Franjo Tuđman, osnivač i predsjednik HDZ.

Ona je i prvi predsjednik Hrvatske koji dolazi iz HDZ poslije Tuđmanove smrti krajem 1999. 

Poslije inauguracije, Grabar Kitarović organizuje prijem za goste, a za 40-tak zvanica i svečani ručak. Gostima će biti posluženi hrvatski specijalitite i domaća vina. Nova predsjednica će na inauguraciji nositi odjelo i nakit s potpisom hrvatskih dizajnera.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com