Ovaj siromah je ostavio milione onima koji su ga hranili! - Volim Podgoricu

Ovaj siromah je ostavio milione onima koji su ga hranili!

Prije nego što je Ronald Rid iz gradića Bretlbora u američkoj državi Vermont umro prošlog ljeta, više puta se nalazio u situaciji da prima pomoć od darežljivih ljudi.

Međutim, ovaj skromni čovjek je oduševio javnost, kada je nakon njegove smrti objavljeno da je ostavio 6 miliona dolara lokalnoj bolnici i biblioteci.

Prije nego što je prošle godine Ronald Rid preminuo u 92. godini života, njegovi sugrađani nisu imali predstavu da je ovaj deka multimilioner.

– Jedna žena mu je, pošto je vidjela da moj klijent po hladnom vremenu nosi samo kačket, isplela vunenu kapu – ispričala je njegova pravna zastupnica, Lori Rauel CNN-u.

Ronald je nosio staru jaknu koju je kopčao pomoću zihernadle, a i košulje koje je nosio svakog dana su bile toliko iznošene da mu je jednom prilikom čovjek ispred njega platio doručak u obližnjoj kantini, misleći da je riječ o beskućniku.

Možda su baš ta mala dobra djela inspirisala ovog čovjeka da ostavi trag i vrati nešto lokalnoj zajednici.

– Legat Robert Rida je uplatio svoje prve priloge Memorijalnoj bolnici u Bretlboru i Bruksovoj biblioteci u sumama od 4.8 miliona i 1.2 miliona dolara – stoji u saopštenju  za javnost Ridove advokatice.

 Ovaj čovjek skromnog izgleda je često posjećivao bolničku kantinu i tu doručkovao, prema rečima Đine Patison, portparolke Memorijalne bolnice.

– Niko nije mogao da pretpostavi da je taj čovjek milioner. Kada smo čuli da nam je ostavio toliku svotu novca, bili smo zaista iznenađeni – rekla je ona.

Rid je učestvovao u Drugom svjetskom ratu, nakon čega je sa bratom radio kao mehaničar. Pošto su prodali radionicu u kojoj je radio, Rid je ostao bez posla, ali nije želio da se penzioniše.

Ovaj čovjek se pod stare dane zaposlio kao domar u jednoj radnji. Konačno se penzionisao 1997. godine. Iako poslovi kojima se bavio nisu bili baš dobro plaćeni, ovaj čovjek je volio da ulaže novac u akcije na berzi.

Zarada od dividendi je u kombinaciji sa izuzetno skromnim načinom života dovela do toga da je u trenutku smrti ovaj čovjek imao ušteđevinu od čak osam miliona dolara.

 Osim što je šest miliona dolara donirao bolnici i biblioteci, ovaj nevjerovatni čovjek je ostatak svog bogatstva podijelio svojoj porodici i prijateljima.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com