PUTIN TRAŽI DA MU HRVATA DOVEDU ŽIVOG:Potraga za zloglasnim komandantom ukrajinske brigade “Azov” - Volim Podgoricu

PUTIN TRAŽI DA MU HRVATA DOVEDU ŽIVOG:Potraga za zloglasnim komandantom ukrajinske brigade “Azov”

Taman kad su u hrvatskoj Vladi pomislili da će delagacija, koja sledeće nedjelje putuje u Moskvu, uspjeti da olabavi nategnute hrvatsko-ruske političke odnose, neočekivano je iskrsnuo problem hrvatskih plaćenika u ukrajinskom ratu.

Kada je ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić otvoreno priznala da hrvatski ratni dobrovoljci učestvuju u ratnim akcijama protiv proruskih snaga na teritoriji Ukrajine, službeno je reagovalo Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije, koje je zbog toga izrazilo “uznemirenost”.

– Ne dovodi se u pitanje zakonitost učestvovanja hrvatskih građana u operacijama ukrajinskih vojnih struktura. Pozivamo Zagreb i čelnike drugih država, čiji su građani vrbovani u oružane snage Ukrajine, da spriječe tu praksu – stoji u depeši ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Postavlja se pitanje zašto je Moskva neobično oštro kritikovala Hrvatsku i pozvala je da spriječi odlazak hrvatskih plaćenika u Ukrajinu.

Prema ruskim izvorima, Moskvi je zapala za oko, ne brojnost, nego položaj pojedinih plaćenika za koje se sumnja da su iz Hrvatske. Naime, ruske službe su presrele razgovore između nekoliko jedinica iz “Azov” brigade, koja je uglavnom sastavljena od stranih plaćenika, a koja se bori na strani Kijeva i ima zloglasan ugled među proruskim snagama.

Konkretnije, komandant 13. rezervnog bataljona unutar brigade “Azov” često sa drugim komandantima koji se nalaze na terenu komunicira na jeziku za koji Rusi pretpostavljaju da je hrvatski. Još uvek nije poznat identitet tog komandanta, a proruski vojnici su mu dali kodno ime “Horvat”, odnosno “Hrvat”.

Taj neznanac se nedavno telefonski uključio uživo u program televizijske stanice “Ukrstream TV”, gde je na ukrajinskom jeziku govorio o uspjesima svojih vojnika.

Poslednji uspesi te jedinice su bile borbe za mesta Širokine, Pavlovo, Kominternovo i Novoazovsk, gde su proruske snage bile primorane na povlačenje. Ipak, dalje od te crte nisu mogli da napreduju jer su proruske snage bile dobro ukopane, sa većim arsenalom oklopnih vozila i dalekometnog naoružanja.

Zbog velikih uspjeha 13. rezervnog bataljona u borbama protiv separatista, proruski komandanti su organizovali posebnu jedinicu koja će, barem dok službeno ne stupi primirje, pokušati da uhvate komandanta “Horvata” i da ga živog privedu.

Ipak, prema novoj verziji mirovnog sporazuma iz Minska, brigada “Azov” će biti raspuštena, a eventualni ratni zločini neće biti procesuirani. Ako u Ukrajini sada utihnu topovi, nameće se pitanje koja je sudbina “Horvata”, za kojeg Rusi veruju da je Hrvat. Hoće li se vratiti u domovinu, ili će, otići u neke nove ratne avanture?

(Telegraf.rs/

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com