Dačić kumovao pomirenju Porošenka i Putina! - Volim Podgoricu

Dačić kumovao pomirenju Porošenka i Putina!

Istorijski pregovori o prekidu vatre u Ukrajini, koji su završeni prije tri dana, nisu mogli da budu okončani bez zelenog svijetla OEBS, a koje je kao predsedavajući te institucije dao Ivica Dačić, šef diplomatije!

Pošto su poslije sedamnaest sati Vladimir Putin, predsjednik Ruske Federacije, Angela Merkel, kancelarka Nemačke, Petro Porošenko, predsjednik Ukrajine, i Fransoa Oland, predsjednik Francuske, postigli dogovor, upravo je srpski šef diplomatije stavio tačku na „i“.

Naime, o rješavanju krize u Ukrajini prethodnih mjeseci pregovarala je trilateralna kontakt grupa, koju čine predstavnici OEBS, Rusije i Ukrajine. Lični predstavnik Dačića, kao predsedavajućeg OEBS, bila je švajcarska ambasadorka Hajdi Taljavini, kojoj je Dačić po dolasku produžio mandat. Ona mu svakodnevno šalje izvještaje o dešavanjima u Ukrajini, a kako otkriva sagovornik Kurira, šef srpske diplomatije je ambasadorki Taljavini dao saglasnost da u Minsku potpiše primirje.
“Noć između srijede i četvrtka bila je besana za moćnike u Minsku, ali i za Dačića, jer je bilo neizvjesno kako će pregovori biti završeni. Ipak, glavni posao tek slijedi, jer je uloga OEBS u Ukrajini da obavlja monitoring i kontroliše primjenu sporazuma, koji je počeo da važi od preksinoć” – navodi izvor Kurira. Osim što je dao zeleno svetlo za potpisivanje primirja, šef srpske diplomatije će i nadgledati primjenu sporazuma.

Posao OEBS je i da utvrdi ko je krivac u slučaju kršenja sporazuma, ali i da isprati povlačenje teškog naoružanja, kao i svih stranih oružanih formacija i plaćenika sa teritorije Ukrajine. Takođe, kontrolisaće razmjenu svih ratnih zarobljenika. Sve to uključuje i primjenu tehnologija, poput satelita, bespilotnih letelica… Pored toga, dogovor je da Ukrajina preuzme kontrolu nad granicom, i to od prvog dana nakon održavanja lokalnih izbora u Donjecku i Lugansku, a datum održavanja biće naknadno utvrđen u pregovorima .
Dačić za Kurir navodi da će uloga OEBS u vezi sa primirjem u Ukrajini biti važna.
– Biće velika uloga OEBS i Srbije kao predsjedavajuće zemlje. U okviru ove teme, imaćemo u četvrtak sastanak radne grupe za Ukrajinu sa ambasadorkom Taljavini i šefom specijalne posmatračke misije OEBS u Ukrajini Ertugrulom Apakanom. Radiće se analiza kako će se sprovoditi monitoring poštovanja sporazuma o prekidu vatre – navodi Dačić.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com