NJE SE I PUTIN PLAŠI: Ovo je ukrajinska heroina koja uliva strah u kosti! - Volim Podgoricu

NJE SE I PUTIN PLAŠI: Ovo je ukrajinska heroina koja uliva strah u kosti!

Nadežda Savčenko je više od pukog ukrajinskog mita, a njene fotografije u majici s ukrajinskim trozupcem u ruskom zatvoru iza debelih rešetaka, postale su gotovo ikona rata.

Nadija Nadežda Savčenko (26) je pilotkinja ukrajinskog vazduhoplovstva i najpoznatija zarobljenica rata u Ukrajini o čijem se puštanju na slobodu razgovaralo odmah nakon potpisanog primirja u MInsku

Mlada pilotkinja koja je letjela na helikopteru Mi-24 i bombarderu Su-24 već mjesecima se nalazi u ruskom zatočeništvu, a trenutno je u zatvorskoj bolnici u Moskvi. Bila je u sastavu jedinice Ajdar, a prošle godine su je separatistički proruski pobunjenici iz brigade Zarja zarobili kod Luganska.

Vlasti su je “izručile” Rusiji jer je osumnjičena da je otkrila koordinate dvojice ruskih novinara Igora Korneljuka i Antona Vološina i na taj način ih životno ugrozila.

Nadežda Savčenko je više od pukog ukrajinskog mita, a njene fotografije u majici s ukrajinskim trzupcem u ruskom zatvoru iza debelih rešetaka, postale su gotovo ikona rata. Tokom saslušanja tražila je i službenog prevodioca, što je antiruske raspoložene Ukrajince bacilo u ekstazu.

U međuvremenu, Ukrajinci su joj dali i orden za hrabrost. Jedno vrijeme Kijev je tvrdio da je nestala, da je možda strijeljana, pa je tako u Ukrajini rastao mit o njoj kojim su se hranile ratne ambicije.

Rusi su je krivili za smrt novinara i slali je na psihijatrijsko liječenje, dok su je jedan nezavisni ruski list pokrenuo peticiju za oslobađanje Nadežde.

Trenutni interes tamnošnje javnosti za sudbinu Nadežde Savčenko nije ništa manji od rasprave o učincima Minskog sporazuma.

(jutarnji.hr)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com