OSVETA DŽIHADISTIMA: Egipat bombardovao islamiste u Libiji (VIDEO) - Volim Podgoricu

OSVETA DŽIHADISTIMA: Egipat bombardovao islamiste u Libiji (VIDEO)

Egipat je rano jutros izveo vazdušne napade na položaje Islamske države u Libiji, nakon što je ta ekstremistička grupa objavila snimak na kojem se vidi kako su džihadisti odrubili glave egipatskim hrišćanima Koptima, otetim u Libiji.

Zbog pogubljena 21 egipatskog hrišćanina u Egiptu je proglašena sedmodnevna žalost, prenele su zapadne agencije.

Portparol generalštaba egipatske vojske obelodanio je putem državnog radija da su bombardovani položaji Islamske države u Libiji, čime je po prvi put Kairo javno saopštio da je preduzeo vojnu akciju u susjednoj Libiji.

Avioni su gađali skladišta oružja i kampove za obuku širom egipatske granice sa Libijom, posle čega su se svi avioni koji su učestvovali u operaciji bezbjedno vratili.

Portparol je rekao da je tim napadima izvršena “osveta zbog krvoprolića”. Ranije je predsjednik Egipta Abdel Fatah al-Sisi rekao da njegova zemlja zadržava pravo da na odgovarajući način odgovori Islamskoj državi na pogubljenje egipatskih radnika u susednoj Libiji.

Sisi je upozorio da će Kairo izabrati “neophodan način i vrijeme da se osveti za kriminalna ubistva”. Ubijeni Kopti oteti su u decembru i januaru u gradu Sirte u istočnoj Libiji, koji je pod kontrolom islamističkih grupa.

Libijske vazduhoplovne snage su, u međuvremenu, saopštile da su započele udare u istočnom gradu Darna, koji je zauzeli džihadisti prošle godine.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com