SUĐENJE DAMIRU MANDIĆU: Advokat tvrdi da su dokazi prikupljeni nezakonito - Volim Podgoricu

SUĐENJE DAMIRU MANDIĆU: Advokat tvrdi da su dokazi prikupljeni nezakonito

U podgoričkom Višem sudu nastavljeno je suđenje Damiru Mandiću, za ubistvo urednika “Dana” Duška Jovanovića. Mandićevi advokati i ovoga puta zatražili su da mu se ukine pritvor, ali je to odbijeno. Odbrana tvrdi takođe da su dokazi tj. sporna limenka “Red bula” uzeti nezakonito. U nastavku suđenja, biće saslušani istražni sudija Radomir Ivanović, kao i policijski službenik Milan Tomić.

Vijeće sudije Vesne Moštrokol, na današnjem suđenju, saslušalo je svjedoke Srđana Boljevića, Andrijanu Petrović, Predraga Dabanovića, Slađanu Simićević i Mijomira Bulatovića, prenosi Radio Antena M.

Svi su izjavili da ostaju pri onome što su ranije kazali. Nekadašnji šef Odsjeka za krvne i seksualne delikte u CB Podgorica Mijomir Bulatović, kazao je još da je da je kesu u kojoj je pronađena limenka “Red bula” pronašao slučajno, u blizini mjesta gdje je bio parkiran golf koji su, prema optužnici koristile ubice.

Bulatović je kazao da mjesto na kom je pronađena limenka nije bilo obezbijeđeno policijskom trakom.

“Kada me je inspektor Željko Šćepanović obavjestio da se istražni sudija izjasnio da to nije značajno kao dokaz i da se ne izuzima, pozvao sam načelnika Tomića i to mu prenio, na šta je on rekao da to može poslužiti u operativne svrhe. Shvatio sam da to može pomoći u otkrivanju lica koja su možda nešto zapazila” kazao je Bulatović.

Advokat Mandića Branko Anđelić nakon suđenja novinarima je kazao da su dokazi uzeti nezakonito.

“Dokazi su prikupljeni suprotno naredbama istražnog sudije Radomira Ivanovića, očigledno je vršena policijska istraga i dokazi su prikupljeni po naredbi Milana Tomića. Od svjedoka Bulatovića smo čuli nakon 11 godina da je suprotno naredbi sudije limenka izuzeta iako je sudija Ivanović tvrdio da je kesa bespredmetna i da je mogao bilo ko da je baci i da se ne uzima sa lica mjesta” kazao je Anđelić.

Damir Mandić na suđenju je kazao da je sa Bulatovićem sjedio četiri dana prije ubistva Jovanovića 2004. kao i da su se ponovo sastali 2009. kada je Mandić bio na slobodi, te da mu je Bulatović sugerisao šta da uradi u vezi sa spornom limenkom kako bi taj navodni dokaz kako se izrazio Mandić “pao”.

“Nije jedini iz MUP-a tražio razgovor sa mnom da se izvinjava jer dobro znaju šta su napravili”, izjavio je Mandić.

Bulatović sa druge strane, kaže, da je tada Mandiću rekao da nikome ništa nije podmetnuo. Upravo je zbog, kako tvrde, kontradiktornih izjava Bulatovića i Mandića, Mandićeva odbrana predložila njihovo sučeljavanje u daljem postupku, ali to sud nije prihvatio.

Mandić je takođe dodao da je “toliko očigledno da su svi predmeti pronađeni na licu mjesta bili razbacani, a da se zna da je kesa u kojoj je bila limenka uredno spakovana”

“Ovo je jedini slučaj da je nešto poslato na vještačenje prije nego što je nađeno”, kazao je Mandić. Advokat Anđelić pojasnio je da je 29. maja kesa dostavljena na vještačenje, a da je saopšteno da je 30. maja pronađena. Sud je odlučio da se na narednom pretresu saslušaju Radomir Ivanović i Milan Tomić.

Zastupnik optužbe Sanja Jovićević kazala je da smatra nepotrebnim prijedlog sa ranijeg suđenja za saslušanje Duška Markovića i Mila Đukanovića.

Advokat Mandića Velibor Marković predložio je da se Mandiću ukine pritvor, ali je taj prijedlog odbijen. Novo suđenje zakazano je za 23. mart.

Podsjetimo, Mandiću se sudi za saizvršilaštvo u ubistvu vlasnika i urednika “Dana” Duška Jovanovića.

Mandiću se dva puta sudilo, prvom presudom oslobođen je optužbe. Apelacioni sud ukinuo je tu presudu, nakon čega je vijeće sudije Lazara Akovića, u aprilu 2009. osudilo Mandića na 30 godina zatvora, nakon čega je, odlučujući po žalbama, kazna smanjena na 18 godina. Ta presuda ukinuta je krajem jula 2014. Jovanović je ubijen 27. maja 2004.

(Antena M) 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com