“KATAR ERVEJZ”: Nema udaje bez šefovog blagoslova - Volim Podgoricu

“KATAR ERVEJZ”: Nema udaje bez šefovog blagoslova

“Katar ervejz” je jedna od svjetskih aviokompanija koje se najbrže razvijaju, ali je prema navodima australijskih medija taj uspon uzdrman otkrićem šokantno staromodnih pravila za stjuardese u katarskim avionima.

U izveštaju Federacije radnika u međunarodnom transportu (ITF) na tapetu su se zbog “flagrantne zloupotrebe letačkog osoblja” našle još dvije aviokompanije iz tog regiona – “Etihad” i “Emirejts”, ali je “Katar ervejz” prošao najgore.

U pomenutom izvještaju ITF je razotkrio nekoliko nevjerovatnih pravila za stjuardese koja one dobijaju na potpis u ugovorima sa “Katar ervejzom: stujardese mogu da se zaposle samo ako nijesu u vezi, a u tom statusu moraju da ostanu pet godina nakon zasnivanja radnog odnosa. Ukoliko žele da se udaju, moraju da traže dozvolu aviokompanije. Posebno netolerantno je pravilo da “trudnoća predstavlja kršenje ugovora i može voditi otkazu”

Skoro 18 mjeseci nakon što je ovaj izveštaj prvi put objavljen, ITF tvrdi da aviokompanija nije načinila nikakav napredak u tretmanu žena i taj sindikat je zatražio od kompanija koje imaju unosne ugovore sa “Katar ervejzom”, poput fudbalskog kluba Barselona, da razmisle o odnosu sa tom aviokompanijom.

“Katar ervejz” je reagovao saopštenjem koje je objavljeno u jučerašnjem izdanju američkog dnevnog lista “Vašington post” u kojem ta aviokompanija navodi da tvrdnje u vezi s ugovorima nijesu tačne.

“Stjuardese ne moraju da budu ili da ostanu singl. Mnogi članovi naše posade su zapravo u braku”, kaže Rosen Dimitrov, potpredsjednik “Katar ervejza” zadužen za brigu o klijentima.

Katarska aviokompanija dodaje da je obavezno da je članice posade obaveste o trudnoći, pošto je prema prema propisima te zemlje civilnog vazduhoplovstva te zemlje to obavezno “iz zdravstvenih i bezbjednosnih razloga”. “Katar ervejz” navodi da ako članice posade nijesu u stanju da lete zbog trudnoće, slijedi im “pomoć u pronalaženju odgovarajućeg radnog mjesta na zemlji”.

Ako prihvatite-ne treba da se žalite

Akbar al Baker, izvršni direktor te aviokompanije, ranije je u izjavi za Rojters branio politiku “Katar ervejza”, navodeći da su uslovi pod kojima se zasniva radni odnos jasno navedeni.

” Ako dođete da tražite posao u “Katar ervejzu”, dajemo vam dokument u kojem su navedena pravila, ako vi kao zrela osoba prihvatite ta pravila, onda ne bi trebalo da se žalite”,kazao je Al Baker.

Otkriće uslova zapošljavanja u katarskoj aviokomapniji izazvalo je reakcije na društvenim mrežama gdje us pravila nazivana “seksističkim”, “ludim” i “zastarjelim”.

 (Blic)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com