Pavlopulos novi predsjednik Grčke - Volim Podgoricu

Pavlopulos novi predsjednik Grčke

Grčki premijer Aleksis Cipras obezbjedio je danas dovoljno glasova u parlamentu da njegov kandidat Prokopis Pavlopulos bude izabran za narednog šefa države.

Prema pisanju grčkih medija, kandidat vladajuće koalcije, konzervativni poslanik i bivši ministar Pavlopulos, osvojio je neophodnih 180 glasova poslanika i on će sledećeg mjeseca preuzeti uglavnom ceremonijalnu funkciju predsjednika Grčke.

Pavlopulos (64), koji je od 2004. do 2009. obavljao funkciju ministra unutrašnjih poslova u vladi konzervativne stranke Nova demokratija, na mjestu šefa države naslijediće 85-godišnjeg Karolosa Papuljasa, čiji petogodišnji mandat ističe u martu, prenio je Rojters.

Imenovanje Pavlopulosa za kandidata za predsjedničku funkciju bilo je iznenađenje, pošto se očekivalo da će Cipras predložiti evropskog komesara za migracije Dimitrisa Avramopulosa, umjerenog člana desnog centra.

Prema očekivanjima, Pavlopulos je bez većih problema izglasan u grčkom parlamentu, pošto koalicija ljevičarske Sirize i desničarske Stranke nezavisnih Grka u parlamentu ima 162 od 300 poslanika.

Izborom Pavlopulosa završava se izborni proces započet u decembru kada parlament nije uspio da izabere šefa države u tri navrata, zbog čega je, u skladu s ustavom zemlje, raspuštena skupština i raspisani prevremeni parlamentarni izbori.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com