Šta je parestezija? - Volim Podgoricu

Šta je parestezija?

Svima nam se dogodilo da nam se mišići “uspavaju”, ali je malo poznato zašto se to dešava. Znate li da trnjenje ima i svoj latinski naziv?

Ukoliko sjedite prekrštenih nogu, spavate jedne ruke savijene ispod jastuka ili ste dugo u istom položaju, osjetićete golicanje, peckanje ili bockanje u tim djelovima tijela – kao da vam stotine mrava mile po mišićima.

Riječ je o pojavi koja je u medicini poznata kao paretezija (lat. paresthesia) i, kao što nam je svima poznato, prilično je uobičajena.

Najčešči uzrok je privremeno oslabljen ili zaustavljen dotok krvi ka određenom dijelu tela, ali trnjenje može biti uzrokovano i ozbiljnijim stanjima, poput sindroma hiperventilacije ili napada panike.

Takođe, do ove pojave dolazi i kada nerv trpi pritisak, zbog čega je njegova funkcija onemogućena. Rješavanje ovog problema je jednostavno: dovoljno je da oslobodimo nerv pritiska i on će nesmetano nastaviti da obavlja svoje funkcije.

Ukoliko trnjenje preraste u hronično stanje, ljekari najčešće slute da postoji problem u radu neurona ili cirkulaciji.

Uz to, postoji i parestezija, odnosno “uporna anestezija”, prolazno ili potencijalno stalno stanje koje se javlja nakon primanja lokalne anestezije, najčešće u stomatologiji.

(National Geographic)

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com