Male boginje i u Crnoj Gori - Volim Podgoricu

Male boginje i u Crnoj Gori

U Crnoj Gori je u od početka godine registrovano sedam slučajeva obolijevanja od malih boginja – morbila, i četiri slučaja sumnje na to oboljenje, saopštili su iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Oni su podsjetili da je tokom posljednjih mjeseci prošle godine registrovano sedam slučajeva obolijevanja od morbila.

“U ovoj godini najveći broj oboljelih je registrovan u opštinama Kotor, pet osoba, Podgorica – dva oboljela, dok je po jedna osoba registrovana u Herceg Novom i Nikšiću, a jedan oboljeli je državljanin Republike Srpske”, navodi se u saopštenju IJZ.

Prema njihovim riječima, od oboljelih su uglavnom dobijeni podaci da su se inficirali tokom boravka u Bosni i Hercegovini, ili su tako inficirane osobe prenijele infekciju na članove svojih porodica ili bliske poznanike.

“Među oboljelim su prisutna lica svih dobnih grupa, a registrovano je i nekoliko slučajeva među bebama”, naveli su iz IJZ.

Oni su kazali da je u Crnoj Gori u toku pojačan nadzor nad ovom bolešću.

“Obzirom da u Bosni i Hercegovini vlada epidemija malih boginja u kojoj je do sada registrovano više od šest hiljada oboljelih, i da se epidemija prenijela u susjedne države – Srbiju, gdje je do sada registrovano 185 oboljelih, i Hrvatsku gdje je registrovano 60 oboljelih”, kazali su iz IJZ.

Oni su naveli da obuhvat djece rođene tokom 2012. godine sa MMR vakcinom još nije dostigao zahtjevani minimum od 95 odsto, i trenutno iznosi 91,5 odsto.

“Informacije sa terena govore da u pojedinim opštinama, naročito primorskog i srednjeg regiona, značajan broj djece rođene 2013. godine još nije vakcinisan i postoji povećan rizik za epidemijsko javljanje malih boginja, ali i rubele i epidemijskog parotitisa i u Crnoj Gori”, upozorili su iz IJZ.

 Oni su još jednom apeluovali na roditelje da vakcinišu svoju djecu kako bi se izbjeglo nepotrebno obolijevanje i mogućnost nastanka komplikacija koju nose te bolesti.

“Vakcinacija MMR vakcinom sprovodi se kod djece u periodu od navršenih 12 mjeseci do 15 mjeseci, odnosno u starijem uzrastu ukoliko iz nekog razloga vakcinacija nije sprovedena u navedenom uzrastu”, podsjetili su iz IJZ.

Druga doza MMR vakcine daje se, kako su dodali, pred upis u osnovnu školu.

“Jedna doze MMR vakcine štiti od 85 do 95 odsto vakcinisanih, dok primljene dvije doze MMR vakcine štite od 95 do 99 odsto vakcinisanih”, objasnili su iz IJZ.

Prema njihovim riječima, da bi se spriječilo epidemijsko javljanje bolesti protiv kojih se sprovodi vakcinacija, neophodno je da bude vakcinisano najmanje 95 odsto populacije sa dvije doze vakcine.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com