Putin nasamario Zapad! - Volim Podgoricu

Putin nasamario Zapad!

Ruski predsjednik Vladimir Putin smatra da Evropa blefira oko istočne Ukrajine dok proruski separatisti zauzimaju strateški važan grad, kršeći prekid vatre postignut uz posredovanje Francuske i Nemačke.

Napad pobunjenika odanih ruskom predsjedniku na grad Debaljcev smatra se testom koliko je Zapad spreman da stane uz njega, riskirajući razbuktavanje sukoba.

Dopuštajući pobunjenicima da zauzmu to železničko čvorište bez snažnog odgovora, protivno primirju postignutom 12. februara, može biti primjer ustupka Putinu.

Pa ipak, proglašenje primirja mrtvim prisililo bi Evropu da uvede nove ekonomske sankcije Rusiji i pojačalo bi pritisak na američkog predsjednika Baraka Obamu da pošalje Kijevu oružje,što bi moglo da intezivira borbe.

Putinova spremnost na kockanje i korišćenje sile, bude li potrebna, daje mu taktičku prednost.

– Postoji mišljenje da Evropa dolazi za pregovarački sto i malo povlači na jednu, a malo na drugu stranu, dok su Rusi spremni da prevrnu cijelu šahovsku tablu – rekao je Metju Rojanski, stručnjak za Rusiju u centru Vilson u Vašingtonu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Fransoa Oland stavili su svoj ugled na kocku posredujući u postizanju mirovnog sporazuma nakon višesatnih pregovora u Minsku 12. februara.

Promatrajući kako pobunjenici krše primirje i stežu okružene ukrajinske vojnike, Berlin, Pariz i Vašington ne brzaju s odgovorom, strahujući od razbuktavanja sukoba koji je u poslednjih deset mjeseci odnio više od 5.000 života.

Čelnici EU osudili su Moskvu i pobunjenike pa su zaprijetili “odgovarajućim akcijama”, ali su isto tako rekli da je prerano reći da je mirovni sporazum mrtav. SAD su “jako zabrinute”, ali žele diplomatijii da daju još vremena.

Čini se da Zapad Putinu daje još kredita, nadajući se da će uticati na smirivanje borbi kada grad bude osvojen. Debaljcev povezuje tri rusofone pokrajine na istoku Ukrajine koje drže pobunjenici i olakšava im obranu svojih teritorija.

Osim toga, Zapad računa na to da i Putin, koji odbacuje optužbe Zapada da naoružava pobunjenike, može puno toga da izgubi ako se sukob nastavi.

– I Putin je na neki način stavio na kocku svoju reputaciju – kaže Aleksandar Ivanik iz moskovskog Centra za političke tehnologije, čime sugeriše da bi se Putin suočio s teškim izborom u slučaju nepovoljnog razvoja događaja i jačanja finansijskih problema u Rusiji.

– Rusija je već izgubila stotine milijardi dolara zbog intervencije u sukob u Donbasu i to je ostatku svijeta jasno. Može li da dopusti gubitak još nekoliko stotina milijardi ako dođe do vojne eskalacije? – upitao je.

Putin nije pokazao znakove popuštanja kada je u utorak uveče prozapadnim ukrajinskim čelnicima rekao da bi mogli da omoguće svojim opkoljenim vojnicima u Debaljcevu da se predaju i spasu živote.

Nije nagovijestio ni da će da pokuša da uveri pobunjenike da zaustave ofenzivu na Debaljcev.

Putinov širi cilj ostaje nejasan, ali vjeruje se kako želi da osigura da Ukrajina nikad ne uđe u NATO i da Rusija trajno zadrži uticaj u istočnim djelovima zemlje podupirući “zamrznuti sukob”.

(Telegraf.rs)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com