DESET sigurnih načina da smanjite stres - Volim Podgoricu

DESET sigurnih načina da smanjite stres

Stres zovu tihim ubicom, stoga je jako važno da ga se riješite na vrijeme. To je možda lakše reći nego uraditi s obzirom na tempo današnjeg života i karaktera posla.

Ovo je deset savjeta kako da se riješite, ili makar ublažite posljedice jednog od najpodcjenjivanijih problema današnjice.

1. Neka vaš prostor bude uredan. Što je vaša kancelarija, kao i dom, uredniji, to ćete se lakše snalaziti te će te u pronalasku stvari koje vam trebaju provoditi manje vremena, odnosno nećete se živcirati jer ne možete nešto pronaći.

2. Planirajte dan. Svi mi mislimo da ne treba zapisivati stvari, ali isto tako svi znamo da uvijek nešto zaboravimo. To se neće dogoditi ukoliko sve zapisuejmo, te ukoliko kvalitetno isplaniramo dan. A kada je dan dobro isplaniran, čak će se naći i vremena za one stvari koje neplanirano ulete.

3. Planirajte putovanje. Putovanje na kojem ćete se odmoriti od svakodnevnog stresa, pogotovo poslovnog, je nešto što obavezno morate napraviti jednom godišnje. Ali, istraživanja su pokazala da već planiranje tog putovanja ljude čini sretnijim te se na taj način smanjuje nivo stresa.

4. Preskočite kafu. Ne treba kafu potpuno izbaciti iz dnevne rutine jer ona ima i svoja pozitivna djelovanja, ali je morate smanjiti. Kofein će vam, uprkos tome što će vas držati budnim, ubrzati puls, povećati pritisak, te ono ovdje važno – povećati i nivo stresa u tijelu.

5. Slušajte opuštajuću muziku. Definitivno ne bi trebali prestati slušati AC/DC ili elektronsku muziku ukoliko je to vaša omiljena muzika, ali ukoliko želite da se opustite pustite laganu muzku koja će na vaše tijelo djelovati poput tableta za opuštanje.

6. Ne ustručavajte se da potražite stručnu pomoć. Psiholozi su kod nas još uvijek bauk – znak slabosti ili čak psihičke bolesti, ali to nije tako. Dobra terapija i razgovor vam mogu puno pomoći u shvatanju života oko sebe, i načina na koji se možete nositi sa situacijama.

7. Pazite šta jedete. Izbjegavajte previše masnu hranu i prejedanja, a umjesto toga se držite „mediteranske prehrane“, odnosno hranite se hranom bogatom antioksidansima i vitaminom B. Riba, paradajz, masline, voće.

8. Isprobajte tai chi. U srednjem vijeku tai chi je zamišljena kao obrambena borilačka vještina, ali danas je tai chi vježba koja se najbolje može opisati kao verzija joge ili meditacije koja uključuje aktivnije pokrete. Učinak tai chija na zdravlje je znanstveno dokazan.

9. Pođite na masažu. Većina muškaraca smatra masaže nečim što je za žene, ili muškarce s „krizom identiteta“, ali jeste li se ikada zapitali zašto žene vole masaže? Zato što ih opuštaju. A stanje opuštenosti je jako važno ako se želite osloboditi stresa.

10. Pođite na spavanje prije 11. Nedostatak sna uzrokuje stres, a stres uzrokuje nedostatak sna. Jednom kada uđete u ovaj začarani krug trebaće vam vremena i volje da se izvučete. Stoga se potrudite da „odradite“ kvalitetnih 7-8 sati sna, počevši tako da u krevetu budete do 11.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com