PAKET pomoći Grčkoj produžen za 4 mjeseca - Volim Podgoricu

PAKET pomoći Grčkoj produžen za 4 mjeseca

Grčka i ministri finansija evrozone, dogovorili su se večeras da paket pomoći Grčkoj bude produžen za četiri mjecesa, saopštili su ministri evrozone.

“Riješeno je. Na četiri mjeseca”, rekao je jedan od zvaničnika, prenosi Rojters.

Ministri iz Evrogrupe (ministri finanisja Evrozone) i grčki partneri usvojili su saopštenje u kome se napominje samo zahtejv Grčke za produženje zajma.

Većina posmatrača ocjenjuje da je Grčka pokleknula, to jest da je ljevičarska vlada na čelu sa Aleksisom Ciprasom, suočena sa prijetnjom da će biti izbačena iz evrozone, pristala na manje-više iste uslove koje je prihvatila prethodna vlada.

“Grčka vlada će imati težak posao da objasni svojim biračima šta smo se večeras dogovorili”, primijetio nakon sastanka Volfgang Šojble, njemački ministar finansija.

Praktično jedini ustupak koji je Grčka dobila je što je dosadašnji termin “trojka” (koji uključuje predstavnike Evropske komisije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda” zamijenjen terminom “institucije”.

Ali Grčki pregovarači drugačije gledaju na cijelu stvar.

Ministar finansija Janis Varufakis predstavio je večerasnji dogovor zvanične Atine sa ministrima evrozone kao veliku pobjedu nad nametnutim mjerama štednje koji su prijetili da razore društveno tkivo.

“Skinuli smo ludačku košulju koju nam je navukla prethodna vlada”, rekao je Varufakis novinarima nakon dramatične sjednice u Briselu na kojoj se odlučivalo o režimu otplate grčkog javnog duga, koji iznosi preko 320 milijardi evra.

“Kombinovali smo dvije obično kontradiktorne stvari, logiku i ideologiju i dokazali da je moguće poštovati i demokratiju i obaveze”, rekao je Varufakis, koji je shodno svom običaju jedini došao na sastanak bez kravate.

On je tokom većeg dijela konferencije za novinare govorio na grčkom, uz obrazloženje da “ne vjeruje prevodiocima”, a govor je ilustrovao brojnim slikovitim ilustracijama.

“Ponekad je neophodno vezati se za jarbol da bi čovek odolio pjesmi sirena”, izjavio je on, ističući da je Grčka tokom teških pregovora ostala uspravna i vjerna interesima običnih građana i da je odbila zahtjeve da smanji penzije i poveća porez na dodatnu vrijednost.

Grci do ponedeljka moraju da dostave spisak mjera štednje koje će preduzeti da konsoliduju finansije i ekonomiju.

Skaj njuz je precizirao da lista reformi mora da uključuje detalje o tome kako Atina namjerava da se izbori sa utajom poreza i korupcijom, kao i kako misli da reformiše disfunkcionalnu javnu administraciju.

Pored toga, Grčka treba da predstavi mjere za okončanje humanitarne krize u zemlji, koja je rezultat šestogodišnje recesije i stroge budžetske štednje, na koju se Atina obavezala u okviru postojećeg programa međunarodne finansijske pomoći.

U saopštenju se ističe da se poverioci obavezuju da do kraja aprila prihvate konačnu listu.

“Međunarodni povjerioci ocijeniće da li je lista reformi dovoljno sveobuhvatna da bude početna tačka za uspješno zaključenje procesa. Nakon toga lista će ponovo biti ocijenjena i odobrena do kraja aprila”, navodi se u saopštenju.

Grčka je zatražila šestomjesečno produženje pomoći bez obaveze da istovremeno sprovodi mjere štednje vezane za tu pomoć, što bi joj dalo vremena da pripremi novi predlog za plan pomoći.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com