Radio amateri studentima Tehničkih fakulteta predstavili programe - Volim Podgoricu

Radio amateri studentima Tehničkih fakulteta predstavili programe

Danas su u holu Tehničkih fakulteta Univerziteta Crne Gore članovi Radio kluba “Podgorica” za buduće inžinjere  priredili  interesantnu promociju svojih programa. Posebna pažnja posvećena je programim sekcije za mikro-kontrolere i robotiku a studentima su predstavljene i klasične radio-amaterske  oblasti i najnovija, digitalna  telekomunikaciona tehnika, saopšteno je iz Radio kluba. 

Interesovanje studenata je bilo veliko i štand  sa izloženom opremom je posjetio veliki broj studenata a bio je zanimljiv i profesorima.

Studentima su, navode iz Radio kluba, najzanimljivije bile teme vezane upravo za digitalne telekomunikacije a posebno ih je zainteresovala prezentacija  rada sistema za prenos telemetrijskih podataka koji Radio klub “Podgorica” u saradnji sa Savezom radio-amatera Crne Gore već testira i koji će do kraja  maja biti pušten u rad  i konektovan u panevropski sistem APRS digipitera na međunarodnoj frekvenciji 145.800 MHz  koja je za to određena  od strane Internacionalne telekomunikacione unije.

Predstavljen je i projekat  mreže budućeg  radio-amaterskog ekološkog monitoring sistema  kojim se planira postavljanje niza različitih senzora za mjerenje parametara životne sredine širom Crne Gore .

Tako će se sa mnogih tačaka u sistem kontinualno slivati podaci o temperaturama vode i tla, sadržaju štetnih gasova u atmosferi, osunčanosti  pojedinih terena, nivou električnog polja  i elektro-magnetnom zagađenju.

Senzora ima i za detektovanje i mjerenje još puno fizičkih veličina  i hemijskih jedinjenja kao i mnoštva meteoroloških podataka. Sve to otvara velike mogućnosti za sticanje novih znanja, za prve naučno istraživačke projekte i brucoša ali i ozbiljnije  seminarske i specijalističke radove diplomaca.

Radio klub “Podgorica” će u saradnji sa Savezom radio-amatera Crne gore nastaviti sa sličnim promocijama svojih aktivnosti i u osnovnim i srednjim školama u Podgorici a do kraja godine će obići i nekoliko gradova u cilju obnavljanja  rada nekad brojnih radio klubova širom države.

Realizaciju  tog programa je podržala Komisija za raspodjelu dijela sredstava od igara na sreću a očekuje se podrška i svih vodećih ICT kompanija  koje rade u Crnoj Gori 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com