AMFILOHIJE: Kroz Saborni hram vaskrsao je i hram Svetog Simeona Mirotočivog - Volim Podgoricu

AMFILOHIJE: Kroz Saborni hram vaskrsao je i hram Svetog Simeona Mirotočivog

Tradicionalni Svetosimeonovski sabor kojim Mitropolija crnogorsko-primorska svake godine obilježava spomen na rodonačelnika svetorodne loze Nemanjića Stefana Nemanju, potonjeg Svetog Simeona Mirotočivog, održan je daanas u Podgorici.

Službu u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja služio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa šestoricom Episkopa naše pomjesne Crkve – bihaćko-petrovačkim Atanasijem, budimljansko-nikšićkim Joanikijem, pološko-kumanovskim Joakimom, bregalničkim Markom, niškim Jovanom i pakračko-slavonskim Joavanom, i mnogobrojnim sveštenstvom, objavljeno je na sajtu Mitropolije crnogorsko primorske.

Liturgijsku besjedu održao je Episkop bihaćko-petrovački Atanasije, koji je rekao da je mitropolit Amfilohije, osvijetljen svjetlošću Svetih Simeona i Save, razumio da treba u toj svjetlosti, u duhu njenoga trajanja, osvijetliti prostor za trajanje ovom narodu u ovom vremenu.

Mitropolit Amfilohije je kazao da je kroz Saborni hram Hristovog Vaskrsenja vaskrsao i hram Svetog Simeona Mirotočivog i Duhovni centar na ušću Ribnice u Moraču.

„U Staroj varoši, na mjestu nazvanom Nemanjinim gradom. Neki danas tvrde kako je to turska tvrđava. Jeste, tačno, od 1474. godine kada je Mehmed Fatih Osvajač osvojio i Carigrad i Ribnicu. On je tu stvorio tvrđavu od onoga što je tu postojalo od drugoga vijeka prije Hrista, pa redom do Svetoga Simeona. Od te godine Turci su tu zavladali kao okupatori, a to mjesto danas, hvala Bogu, ponovo vaskrsava i obnavlja se i ovom svetom litijom i spomenom Svetog Simeona i obnovom njegovoga hrama koji je sigurno najmanje iz petnaestog vijeka“, rekao je mitropolit Amfilohije.

Potom je ulicama Podgorice prošla Svetosimeonovska litija predvođena arhijerejima i sveštenstvom.

Na Nemanjinom gradu na ušću Ribnice u Moraču je održana duhovna akademija.

Svetosimeonovsku besjedu održao je književnik Budimir Dubak koji je kazao da Sveti Simeon Mirotočivi, koji je rođen na ovom svetom mjestu, svjedoči da je njegova loza neiskorjenjiva.

„Podgorički Saborni hram Hristovog Vaskrsenja, taj ukras Vaseljene, primio je u svoje okrilje sveti vinograd, koji je od hilandarske roditeljke presadio naš bogonadahnuti arhiepiskop Amfilohije. Evo, taj vinogradar Gospodnji, svetu lozu Simeonovu usadio je i ovdje, gdje je Nemanja progledao“, kazao je Dubak.

1 komentar

  1. I precisely wished to thank you very much yet again. I am not sure the things that I might have accomplished without the type of creative concepts discussed by you directly on such area. It seemed to be a very challenging problem for me, but coming across a specialised approach you managed that took me to weep with gladness. Now i’m happy for the information and as well , hope that you know what a great job your are doing teaching many others through the use of a site. More than likely you’ve never got to know all of us.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com