Bijelo Polje: Načelnik hirurgije nema dokaz o stručnoj spremi - Volim Podgoricu

Bijelo Polje: Načelnik hirurgije nema dokaz o stručnoj spremi

Komisija Ministarstva zdravlja je 2008. godine, provjeravajući stanje u Opštoj bolnici Bijelo Polje ustanovila  katastrofalno stanje na hirurškom odjeljenju.

“Rad na hiruškom odjeljenju odvija se potpuno mimo standarda savremene hiruške prakse i nauke. Upravljanje hiruških odjeljenjem je potpuno neorganizovano i nefektivno. Niko živi ne zna koliko je bilo reintervencija. Sa svim parametrima  važnim za ocjenu kvaliteta stručnog rada  Uprava i Odjeljenje su ‘licitirali’, pa je Komisija imala ozbiljan posao da ustanovi sve bitne parametre vezane za organizaciju tog odjeljenja“, stoji u izvještaju Komisije, u kojem je  preporučena hitna smjena uprave bolnice na čelu sa Tomislavom Jeremićem „da bi se spasilo stanovništvo Bijelog Polja i okoline“. 

Komisija, na čelu sa Krstom Nikolićem, napisala je da se medicinski otpad ne tretira kako treba i da se “odstranjeni ekstremiteti ili dijelovi ekstremiteta sahranjuju od strane rodbine“. 

Ustanovljeno je da je upravljanje bolnicom, koju je 14 godina vodio Jeremić, sve dok se nije u oktobru desila infekcija pet beba, od kojih je jedna preminula, krajnje loše, potpuno neefektivno. Istakli su da u bolnici ne poznaju osnovne postulate savremenog menadženta u zdravstvenim ustanovama i da nema  elementarne zainteresovanosti  da se kvalitet stručnog rada i organizacija rada  dovede u normalu.

Komisija je navela da je organizacija bolnice normativno potpuno neuređena, da za sve ljekare nema licenci…

“Načelnik Hiruškog odjelenja nema dokaz o stručnoj spremi, niti ostale valjane dokumente o stručnoj osposobljenosti“, stoji u dokumentu. 

Aktuelni načelnik hirurškog odjeljenja u bjelopoljskoj bolnici Duško Miladinović uhapšen je 11. februara zbog sumnje da je kriv za smrt pacijentkinje Remke Ćorović. 

“Ni za jednu organizacionu jedinicu nije stavljen na uvid dokaz da se vrši obavezno periodično ispitivanje briseva radnih površina i opreme. Ipak, po tvrdnjama zaposlenih, vrši se ispitivanje briseva na higijensku ispravnost u Domu zdravlja tri puta godišnje. Bolnica nema ugovor ni sa jednom organizacijom ovlašćenom za vršenje poslova dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije. Ovi poslovi se obavljaju periodično od strane Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja o čemu nije dostavljen dokaz na uvid“, piše u izvještaju. 

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković saopštio je da, prema do sada poznatim podacima, Ministarstvo uopšte nije postupalo po predlogu Komisije, zbog čega je potrebno provjeriti da li je time učinjeno krivično djelo. Stanković je naložio rukovodiocu tužilaštva u Podgorici da ga odmah obavijesti o preduzetim radnjama.

Bulatović: Stojim iza toga što smo pisali, iako je bilo davno

Član komisije dr Veselin Bulatović kazao je da poslije osam godina ne može znati šta piše u izvještaju, ali da je logično da stoje iza toga što su  potpisali. „Ne znam dio koji se odnosi na moj stručni dio izvještaja, jer taj izvještaj  nemam, a osam godina je dug period da bih se sjetio“, kazao je Bulatović.

Predsjednik Ljekarske komore Crne Gore prim. dr Đoko Jočić kazao je da nije njihovo da komentarišu rad Ministarstva zdravlja, ali da bi normalno bilo da taj resor ispostavi zaključke Komisije koja je sprovela eksternu provjeru kvaliteta rada u bjelopoljskoj bolnici.

On je rekao da je “realno da se ispoštuju preporuke Komisije”, ali da ne želi da komentariše zbog čega to nije urađeno. 

Ministarstvo zdravlja i Radunović se ućutali

 Iz Ministarstva zdravlja juče nijesu odgovorili  da li su preduzeli mjere nakon što je Komisija dostavila izvještaj o stanju u bolnici u Bijelom Polju, ni zašto  nije zamijenjena uprava.

Bivši ministar zdravlja Miodrag Radunović, koji je 18. novembra prošle godine, nakon infekcije pet beba u bjelopoljskoj bolnici podnio ostavku, nije odgovarao na pozive i SMS.

U izvještaju Komisije piše da se, osim što nalozi za službena putovanja ne sadrže potrebne podatke, iz blagajne  nezakonito i neispravno isplaćuju, preko naloga za službeno putovanje, iznosi za angažovanje  spoljnih saradnika, kao i računi za usluge popravki medicinskih aparata. “Zarade direktora su uvećane za tri prosječne plate i za minuli rad, što je nezakonito. Neispravno se vode i obračunske liste zarada, kao i liste prisustva zaposlenih. Doktori koji imaju dežurstva 24 sata, ne koriste slobodan dan“, ustanovila je Komisija prije sedam godina.

Da su nešto preduzeli, moje dijete bi danas bilo živo

Slaviša Knežević, otac Dušana, preminule bebe iz bjelopoljskog porodilišta,  ogorčen je saznanjem da niko u Crnoj Gori nije reagovao poslije izvještaja koji jasno ukazuje kuda vodi loše rukovođenje menadžmenta Bolnice.

“Sasvim je jasno da je bilo sve drugačije da je tada imalo sluha da se promijeni ono na šta je ukazano. Tako bi mnogi životi bili spaseni, kao i život mog djeteta. Znam samo da moga djeteta nema i da želim da se nađu pravi krivci koji su počinili zločin, kao i oni koji su pasivni posmatrači i koji su svojim nečinjenjem omogućili da se takve stvari dešavaju. Taj izvještaj je  pokazao da je nečinjenje jedan od faktora zašto nam se sve ovo dešava, i nadam se da  u budućnosti neće biti tragičnih slučajeva kao što je moj“, kazao je Knežević “Vijestima”.

On je istakao da i dalje ima veliko povjerenje u vrhovnog tužioca Ivicu Stankovića i u ono što oni rade na istraživanju slučaja.

Aljkavo, neažurno, nepismeno…

Neorganizovan rad prati i krajnje katastrofalno loše vođenje medicinske dokumentacije, koja se vodi potpuno neažurno, aljkavo, nepismeno, nedoktrinarno i neuredno i koja kao takva jedva da je dostatna za validnu procjenu kvaliteta stručnog rada. U svakom slučaju, kvalitet stručnog rada je ispod svakog nivoa i standarda, sa brojnim stručnim greškama, lošim procjenama i odlukama i sa očiglednom nesavjesnošću u radu, stoju u izvještaju Komisije.

Ustanovili su da je na Ginekološko-akušerskom odjelenju higijena zadovovljavajuća, da je medicinska dokumentacija na ginekološkom i internom odjeljenju uredna, dok je na hiruškom katastrofalna. “U centralnoj kuhinji nisu ispunjeni sanitarno-tehnički uslovi i sanitarno-higijenski uslovi za bezbjedno skladištenje i pripremu hrane“, piše u dokumentu.

Očistio je načelnike, ali ne i bolnicu

Poslanica DPS-a Zorica Kovačević, koja je od danilovgradskog Doma zdravlja napravila najbolju zdravstvenu ustanovu u Crnoj Gori, smatra da odgovornost za katastrofalno stanje u Opštoj bolnici u Bijelom Polju  treba da snosi menadžent te ustanove. 

Kovačevićeva je naglasila da, prema njenim saznanjima, Ministarstvo nije dalo saglasnost da Tomislav Jeremić bude izabran za direktora.

Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, odbor direktora  zdravstvene ustanove, koji imenuje Vlada,  bira direktora. Kovačević tvrdi da je Jeremić nakon izvještaja Komisije smijenio načelnike odjeljenja, ali se zapitala da li je poradio na higijeni u bolnici.

Ona je rekla da je Ministarstvo zdravlja obezbijedilo preko 1.300.000 eura  i preko 20 specijalizacija za bolnicu u Bijelom Polju, ali da je menadžment trebalo da vodi računa o higijeni, posebno kada je riječ o tek rođenim bebama.

(tekst i foto Vijesti)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com