Borba vijeka Mejveder-Pakjao 2.maja! - Volim Podgoricu

Borba vijeka Mejveder-Pakjao 2.maja!

Jedan od najiščekivanijih mečeva u istoriji boksa konačno je zakazan za 2. maj, kada će se u velter kategoriji sastati dvojica najboljih boksera današnjice, Flojd Mejveder i Meni Pakjao.

Poslije više od pet godina iščekivanja, nadanja, propalih pregovora, glasina, prepucavanja, bezbrojnih međusobnih optužbi dva kampa, neproverenih glasina i sudskih nagodbi, večeras je objavljeno da će se borci koji su u 21. vijeku zaštitna lica boksa konačno sastati i odlučiti ko je bolji.

Očekivalo se da će borba biti objavljena u četvrtak uveče, ali je Mejveder odlučio da sačeka petak i objavi borbu jer je želio da to bude iznenađenje. Jedna od odredbi u ugovoru je bila da će Amerikanac biti taj koji će svijetu objaviti da je “borba vijeka” konačno zakazana, što je on i učinio u noći između petka i subote na društvenoj mreži “Šots”, čiji je on suvlasnik.

Opšte je očekivanje apsolutno svih u boksu i oko njega da će ovo biti borba sa najviše novca u istoriji sporta, a trebalo bi da konačno stavi tačku na beskrajnu raspravu navijača ko je bolji?

Što se tiče poslovnih detalja, Mejveder će zaraditi 60 odsto profita, a Pakjao 40 odsto. Ugovori su potpisani prije dva dana, a u njima nema klauzule o revanšu.

Ugovoreno je i da će se obavljati nasumično testiranje na doping, kao za sportiste na Olimpijskim igrama.

Očekuje se da bi ova borba mogla da zaradi oko 400 miliona dolara.

Vodeće bokserske kablovske mreže Šoutajm, koja ima ugovor sa Mejvederom, HBO, koja ima ugovor sa Pakjaom, su poslije teških pregovora odlučile da organizuju zajednički prenos “plati pa gledaj”. Prema najavama u medijima, ovaj prenos bi mogao da košta rekordnih 90 dolara.

Iako su obojica boraca prešli svoj zenit (Mejveder sljedeće nedjelje puni 38, dok Pakjao ima 36), očekuje se da će ova borba srušiti apsolutno sve rekorde gledanosti, prihoda i opklada.

Mejveder je trenutni šampion u kategorijama WBC i WBA kategorije, a nosilac je i pojasa časopisa Ring, koji se dodjeljuje nasljednim šampionima. U karijeri je zabilježio svih 47 pobjeda u 47 mečeva, od čega 26 nokautom.

Pakjao je šampion u verziji WBO, a inače je bio rekorder u osam težinskih kategorija, po čemu je rekorder, i dobitnik je priznanja “Borac decenije”, za prvu dekadu 21. vijeka. Osim boksa igra i košarku povremeno na svojim Filipinima, i član je kongresa te zemlje. U karijeri ima 64 profesionalne borbe, uz 57 pobjeda (38 nokautom), pet poraza i dva neriješena rezultata.

Njih dvojica na apsolutno svim opštim listama najboljih boksera nevezano za kategoriju (pound for pound) zauzimaju prvo i drugo mjesto, i na njima se smjenjuju više od sedam godina.

Mejveder je tehničar, bokserski genije sa savršenim osjećajem za kontru i besprekornom tehnikom, koji se prilagođava svojim protivnicima i sistematski ih lomi i dominira nad njima.

Pakjao je često upoređivan sa “silom prirode” zbog svoje brzine i količine udaraca koje ispaljuje. Važi za ubojitog udarača ne toliko zbog snage udarca koliko zbog toga što ima fantastičan osjećaj da udari iz pravca koji protivnik ne očekuje.

Epopeja o borbi vijeka počela je na jesen 2009. Tada se Mejveder vratio iz penzije i pobijedio velikog Huana Manuela Markeza, da bi se oko mjesec dana kasnije Pakjao popeo u velter kategoriju i nokautirao cijenjenog Migela Kotoa za njegov šampionski pojas. Mejveder je poslije toga prokomentarisao da bi “lako” dobio Pakjaa i u decembru iste godine je krenula mašina.

Pregovori su vođeni mnogo puta i često su propadali. Stavke nesuglasica su se često mijenjale: doping testovi, podjela novca, Pakjaov ugovor sa promoterskom kućom Top renk (Top Rank), a oba kampa su ispaljivala zajedljive komentare prema onom drugom. Naravno, ljubitelji boksa na društvenim mrežama i forumima su započeli beskrajne i neiscrpne “ratove” u dokazivanju veličina njih dvojice i same borbe, a sve to se prenijelo na ostatak boksa, tako da su mnogi borci u intervjuima često morali da odgovaraju na pitanje “Flojd ili Meni?”

Većinsko mišljenje je da je Mejveder favorit, zbog stila borbe, a da Pakjao ima bolju boksersku biografiju.

Poslije svake borbe njih dvojice, uvijek je neizbježno pitanje bilo kada će biti zakazana borba, a sada se konačno zna odgovor i na to pitanje.

U istorijski niz Džonson – Džefriz, Luis – Šmeling 2, Frejzer – Ali 1, Leonard – Herns 1, Hagler – Herns, Leonard – Hagler i Tajson – Luis, sada se s punim pravom dodaje i predstojeći meč, Mejveder – Pakjao, koji je na programu 2. maja.

(Rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com