ISTINITA PRIČA: Njemcu presađeno srce srpskog junaka Jovana, a onda su počeli košmari! - Volim Podgoricu

ISTINITA PRIČA: Njemcu presađeno srce srpskog junaka Jovana, a onda su počeli košmari!

 

Knjiga “Srpsko srce Johanovo” Veselina Dželetovića, prema riječima autora, mogla bi uskoro da oživi na filmu i to sa rediteljskim potpisom slavnog Nikite Mihalkova. Ovu potresnu priču koja je do sada doživjela 11 izdanja, ruskom reditelju ponudio je izdavač “Poeta” iz Beograda.

Istinito svjedočanstvo o stradanju Srba na Kosovu i Metohiji ispričano kroz sudbinu bogatog Njemca, Johana Vagnera, nedavno je predstavljeno u Zvorniku. Pred čitaocima je roman o zloglasnoj trgovini organima, koju su počinili Albanci na Kosovu.

Zvorničku promociju organizovala je omladinska svetosavska zajednica u Domu omladine.

– Zbog oboljelog srca, Johanu Vagneru su dani bili odbrojani – kaže Dželetović o knjizi.

– Poslije uspešne transplantacije Vagner počinje da sanja prekrasan predio koji nikada nije vidio, dva plava dječja oka, kuću sa okućnicom, božanstvenu crkvu koja ima i nebeski odraz… Vremenom se snovi pretvaraju u košmar ratnih slika koje Johana tjera da ispita identitet donatora svog srca. Kada otkriva da je u njemu srce Jovana, pravoslavca sa Kosova, odlazi u navodnu mirovnu misiju u južnu srpsku pokrajinu, gdje počinje njegov preobražaj.

Na Kosovu Johan ulazi u opasno razotkrivanje naličja kosovskog pitanja, ubistava srpskog naroda i trgovine organima.

– Po dolasku na Kosovo, Johan stiže pred manastir Gračanicu koju prepoznaje iz svojih snova. Sa kućnog praga pokojnog Jovana istrčava njegov sin, plavokoso dijete koje se privija uz njegovo srce i naziva ga “tata”. Johan prima pravoslavlje, usvaja dijete i time ostavlja dragocjeno svjedočenje o mnogim prećutkivanjima i gorućim istinama o dešavanjima na Kosovu – prenosi Dželetović okosnicu priče svog romana.

ZAINTERESOVAN I KUSTURICA

I reditelj Emir Kusturica bio je zainteresovan da snimi film prema ovom romanu i prije nešto više od godinu dana najavio da je započeo pisanje scenarija.

– To ostvarenje će stvoriti jednu bolnu, istinitu temu o stradanju srpskog naroda o kojoj istorija, literatura i kinematografija svjesno ćute s ciljem da se Srbi prikažu kao genocidan narod, nikako kao žrtve. Film će se snimati u Rusiji, gdje imam puno prijatelja, koji će mi pomoći da izguram taj poduhvat – izjavio je Kusturica u decembru 2013. godine.

(Telegraf.rs / Večernje novosti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com