PRVO VJEŠTAČKO SRCE U SRBIJI Vladimir dobio “pumpu” na baterije, i nadu za novi život! - Volim Podgoricu

PRVO VJEŠTAČKO SRCE U SRBIJI Vladimir dobio “pumpu” na baterije, i nadu za novi život!

Vladimir Petković (47) iz Pančeva dva mjeseca poslije ugradnje vještačkog organa otpušten iz KCS. Poslije operacije, uz pomoć hodalice, pješači čitavih 500 metara.

U grudima vještačko srce. Na kolicima, nalik onim za pijacu, generator težak sedam kilograma iz kojeg se organ napaja. A oči se cakle od sreće.

Vladimir, mašinski inženjer, prvi pacijent u Srbiji kojem je ugrađeno veštačko srce, u petak je napustio Klinički centar Srbije. Iz jedinice intenzivne njege u Centru za transplantacije Kardiohirurške klinike, u kojoj je proveo punih 65 dana, izašao je u 16 sati, presrećan što, napokon, ide kući.

Pozdravio se sa svim ljekarima i osobljem, nešto prije toga se i slikao sa njima. Za uspomenu.

– Svi su ovdje fenomenalni, mada bilo je i sitnih čarki, znate kako je, skučen prostor, nema TV, ni radija, često ni novina. Trebalo je izdržati 65 dana – priča, za “Novosti”, Vladimir, kojeg vedar duh i spremnost da se našali nisu napuštali ni pred samu operaciju, urađenu 19. decembra.

Nikom nije rekao da dolazi kući. Ni majci Nadeždi, ni bratu Vukašinu. Hoće da ih iznenadi kad se sanitet zaustavi, a on izađe na svojim nogama. Kad je pošao u bolnicu nije mogao ni nekoliko metara da pređe, a da ne zastane, već umoran i zadihan. Sad, pridržavajući se pomalo za hodalicu, može da prepješači i pola kilometra.

– Odlično sam, neuporedivo bolje nego prije operacije – kaže Vladimir. – Mnogo mi znači ovo vještačko srce, iako je samo prelazno rješenje do transplantacije.

Doktorka Emilija Nestorović, kardiolog, priča da je odluka da ide kući i za Vladimira bila iznenađenje:

– Nismo htjeli da pravimo nikakve dugoročnije planove, jer kod ovakvih medicinski komplikovanih slučajeva se nikad ne zna šta može da iskrsne, pa ni Vladimiru nismo rekli da planiramo da ga otpustimo. Saopštili smo mu to tek u petak ujutru, odmah poslije donošenja konačne odluke. Mnogo je bio radostan. Već smo se šalili da je dosadio i on nama, i mi njemu. Ali, čekali smo da sve parametre, koje pratimo, dovedemo u normalu.

Odmah je organizovan sanitetski prevoz. U ponedjeljak će doktor Klinike za kardiohirurgiju KCS u Pančevo kod Vladimira, zbog prve kontrole.

– Preduzeli smo mjere predostrožnosti i obučili kardiologa, hirurga i medicinsku sestru u Pančevu kako da prepoznaju i najmanji signal za uzbunu kod Vladimira i da nas odmah obavijeste – kaže dr Nestorović.

Profesor dr Miljko Ristić, kardiohirurg, direktor KCS, koji je sa svojim timom, pod nadzorom ljekara iz Njemačke, Vladimiru ugradio vještačko srce, kaže da su kod ovakvih pacijenata komplikacije nepredvidive:

– Moguće su infekcije, krvarenje, neke od njih pacijenta mogu da “odnesu” za 24 sata… Dosad smo tri puta mijenjali neke djelove na vještačkom organu. Zato je važno da se moguće komplikacije uoče što prije, i, naravno, da se što prije uradi transplantacija.

PRVI NA LISTI

Vladimir kaže da je prvi na listi za presađivanje srca.

– Prije pet dana smo imali potencijalnog donora, ali, nažalost, za Vladimira nije bila ista krvna grupa, pa je srce dobila jedna žena – priča dr Nestorović. Prvi pacijent sa vještačkim srcem ne gubi nadu. I ovo mehaničko, iako mora redovno da ga servisira, da mijenja baterije i puni ih, dragoceno mu je. Svjestan je Vladimir da bez njega nije imamo nikakvu šansu, i nekako se nada da ga sreća, kad je već dobio šansu da živi, neće napustiti ni za transplantaciju.

 MALO DONORA

Srce donora, pored Vladimira čekaju još 22 pacijenta, kompletno medicinski obrađena i spremna da svakog trenutka dobiju organ, a na listi za transplantaciju je ukupno 50 ljudi.

– Uradili smo ukupno 11 transplantacija srca, od početka godine samo jednu jer nema donora – kaže profesor Miljko Ristić. – Prošle godine bilo je samo 30 donora, a 2013. oko 50. Broj davalaca organa u stanju moždane smrti se smanjuje, jer objektivno imamo probleme kako zbog nespremnosti porodica da daju saglasnost da se uzmu organi njihovih bližnjih, tako i zbog samog ustanovljavanja moždane smrti.

 (Novosti)

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com