GLAVNI GRAD: Stan na dan i za 10 evra, ko su klijenti? - Volim Podgoricu

GLAVNI GRAD: Stan na dan i za 10 evra, ko su klijenti?

Ekspanzija internet oglašivača, marketing posredstvom društvenih grupa, prvenstveno Facebooka, ali i samo tržište, odnosno potražnja i nove navike klijeneta idu na ruku za naše prilike novom vidu iznajmljivanja nekretnina takozvanom kratkoročnom rentiranju stanova, garsonjera ili apartmana na dan, dva ili više. 

U glavnom gradu Crne Gore, „stan na dan“ nudi se, u prosjeku, od 10 do 50 eura, zavisno od lokacije, kvaliteta smještaja i pratećih sadržaja (parking, internet, opremljenost stana…), piše Pobjeda.

Agent za prodaju nekretnina Marina Pejović iz podgoričke agencije Lider nekretnine, kazala je Pobjedi da se prije dvije godine oprobala i u ovom segmentu ponude, ali se time više ne bavi, već su uglavnom fokusirani na prodaju ili izdavanje nekretnina na period koji nije kraći od pola godine.

„Kada je riječ o rentiranju apartmana na dan, morate se tom poslu sasvim posvetiti, biti u stalnom kontaktu sa klijentima, dočekati, usmjeriti ih… To je oduzimalo vrijeme, pored svih drugih obaveza i angažmana. Nakon određenog vremena, kad se sve zbrojilo, od rentiranja stana na dan, nisam bila na gubitku niti posebno na dobitku.

Stan koji smo rentirali na dan znao je da bude prazan i po 10-15 dana, a onda bi se za jedan vikend javila tri-četiri klijenta. A kad jednom kažete da je zauzeto gubite klijenta i on se sljedeći put ne odlučuje da okrene vaš broj. Dakle, to je bio limit“, kazala je ona.

Prema njenim riječima ispostavilo se da je kratkoročno rentiranje biznis pogodan za one koji u svakom momentu na raspolaganju imaju nekoliko stanova i na taj način mogu da usmjere klijente na neki drugi apartman, ako je traženi zauzet. 

„Pri tom, vlasnicima takvih stanova profitabilnije je da u sopstvenoj režiji organizuj u oglašavanje, marketing i komunikaciju sa klijentima, nego da recimo angažuju agenciju za posredovanje“, naglasila je Pejović.

Na pitanje da li je i u kojoj mjeri kratkoročno rentiranje stanova zaživjelo kod nas, Pejović navodi da je to svakako trend.

„Događa se da se neki naši stalni klijenti, koji su posredstvom agencije rentirali stan na godinu ili duže, i imali stalne stanare, preorjentišu i pređu na kratkoročno izdavanje jer su, očito procijenili da im je to profitabilniji vid zarade“, dodala je Pejović.

Prema njenim riječima, poznata je cijena rentiranja nekretnina na dan. Primjera radi, na Starom aerodromu, u Podgorici, takav se smještaj u garsonjeri može naći po cijeni od 15 do 20 eura, a ta cijena raste kako se lokacija bliži centru grada ili nekim novim djelovima grada, poput kvarta preko puta Delta sitija…

Vlasnik jedne od specijalizovanih agencija koja u ponudi ima šest luksuznih apartmana na udarnim lokacijama u Podgorici, uključujući i strogi centar grada, odbio je da javno govori o svom poslovanju jer mu, kako je u neformalnom razgovoru za Pobjedu kazao, dodatni marketing nije potreban, a može da mu predstavlja problem.

„Imamo problem što se zbog ekspanzije ponude hotelijeri osjećaju pogođeni, pa tu ima pritužbi. U svijetu je drugačije i često postoji saradnja hotela i vlasnika ovakvih nekretnina. Konkurencija vjerovatno ne prija. Mada, nekim dijelom razumijem i njihovo negodovanje, jer plaćaju dažbine i porez, a na tržištu je malo onih koji poput nas imaju dozvole i pokriće za ovaj vid biznisa navodi sagovornik koji se, osim kratkoročnog rentiranja bavi i rentiranjem nekretnina na duži rok“, ispričao je on.

Niko od onih koji rentiraju stanove, međutim, ne želi da otkriva ko su mu klijenti. Po riječima nekoliko njih, u velikom broju su to parovi, kojima je jeftinije da iznajme stan nego da plaćaju hotel. Luksuznije stanove rentiraju i poslovni ljudi koji dolaze u Glavni grad na par dana. 

Za novogodišnje praznike je bilo gotovo nemoguće naći stan za par dana, iako u Podgorici nije bilo organizovanog gradskog dočeka. tih dana stanovi su izdavani i po 50 odsto višoj cijeni od uobičajene. 

(Pobjeda/PVP)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com