Potpisan ugovor o zakupu Mamule - Volim Podgoricu

Potpisan ugovor o zakupu Mamule

Ugovor o dugoročnom zakupu lokaliteta ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula, koji je potpisan danas u Podgorici, nova je etapa u razvoju turističkog proizvoda, saopštio je ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović, prenosi Mina biznis.

On je istakao da je ugovor potpisan na 49 godina, sa renomiranom svjetskom kompanijom Orascom, koja će u narednih nekoliko godina uložiti 15 miliona eura u obnovi tog značajnog kulturnog istorijskog objekta u Crnoj Gori.

“Siguran sam da će ovo biti samo jedan od niza projekata u narednom periodu koji će na ovaj način obezbijediti da zaštitimo našu kulturnu i istorijsku baštinu, zadržimo jedan identitet koji karakteriše ovaj prostor, obezbijedimo da imamo novi proizvod i spojimo nešto što je staro, kvalitetno i nešto novo i na taj način budemo zemlja koja će nuditi nove proizvode”, kazao je Gvozdenović nakon potpisivanja ugovora u Vili Gorica, prenosi MINA-business.

Ugovor su potpisali Gvozdenović i predsjednik Orascom Development Holdinga Samih Saviris.

Prema riječima Gvozdenovića, projekat donosi ozbiljne ekonomske efekte, odnosno zapošljavanje u širem obimu oko 200 mladih iskusnih ljudi, kao i obezbijeđivanje državnih prihoda koji će u periodu do 15 godina biti na nivou od 7,5 miliona eura.

“Investicija od 15 miliona eura će obezbijediti da imamo jedan novi posebni hotel sa pet zvjezdica i 23 sobe, a imaćemo i jednu posebnu spomen sobu, koja će dodatno promovisati istoriju ostrva i tvrđave. Ovo je jedan put kojim želimo da osvježimo turističku ponudu i zaštitimo kulturnu baštinu”, kazao je Gvozdenović.

On smatra da je to jedan novi i dobar početak za ukupnu turističku ponudu, koji će imati posebnu vrijednost i za Opštinu Herceg Novi.

“Očekujemo da nakon ovog potpisivanja u skupštinskoj proceduri dobijemo saglasnost za realizaciju projekta. Nakon toga treba da se podnese zahtjev za građevinsku dozvolu i u roku od 18 mjeseci od dobijanja dozvole treba da se realizuje projekat”, saopštio je Gvozdenović.

Saviris je kazao da je zadovoljan što je ponovo u Crnoj Gori, podsjećajući da je prije nekoliko godina potpisan ugovor o zakupu Luštice.

“Srećan sam i zadovoljan što smo potpisali i ovaj ugovor za ostrvo Lastavica”, naveo je Saviris.

On je rekao da je kriza završena i da su u kompaniji počeli da grade.

“Kada je u pitanju Luštica, marina je skoro završena i prve zgrade su već izgrađene. Do vremena kada završimo prvi hotel na Luštici, ja se nadam da će i Mamula biti gotova”, dodao je Saviris.

Prema njegovim riječima, Mamula će služiti na čast i budućim hotelima kao što je Four seasons, kompleks One and Only u Kumboru, Porto Montenegro. Saviris je ocijenio da je Mamula sama po sebi muzej.

“Naš zadatak je da je učinimo još više muzejem u tom smislu da pozovemo javnost, turiste i stanovnike Opštine Herceg Novi svaki dan da imaju trazlog da dođu”, kazao je Saviris.

On smatra da će ono što se projektom planira biti ustvari muzej u okviru Mamule, koji će da podsjeti sve koji budu dolazili šta je sama Mamula i kakva je njena istorijska uloga.

“Malo je reći da će to biti memorijalna soba. Mi bi to radije nazvali muzejem u okviru Mamule. To će biti prvi muzej koji će imati najbolji restoran na Mediteranu i sobe sa pet zvjezdica u kojima će tek nekolicina privilegovanih imati mogućnost da spavaju u okviru samog muzeja”, rekao je Saviris.

On je dodao da će taj projekat pomoći da se ostvari ono što je bila prvobitna namjera kada se krenulo sa projektom Luštica, a to je da se doda jedna nova destinacija u okviru već postojećih u Crnoj Gori.

“Privilegovani smo i srećni što u Crnoj Gori već postoji jedno udruženje koje ima određene ideje koje se tiču Mamule, a to je SUBNOR Herceg Novi i mi smo u bliskoj saradnji s njima”, zaključio je Saviris.

Tender za dugoročni zakup ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula raspisan je 6. decembra 2013. godine, a ponude su dostavili Orascom i holandski Vos Investment.

Orascom Development je za period zakupa od 49 godina, ponudio 1,5 eura po metru kvadratnom za zakup zemljišta i 0,9 eura za zakup akvatorijuma, što je 50 odsto više od minimalno traženog iznosa.

Pregovori sa kompanijom Orascom počeli su u maju prošle godine, a završeni početkom ovog mjeseca, što je rezultiralo potpisivanjem Ugovora o dugoročnom zakupu.

(Analitika)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com