Savković Vukčević: Uskoro Podgorička knjižara i Internacionalni sajam knjiga - Volim Podgoricu

Savković Vukčević: Uskoro Podgorička knjižara i Internacionalni sajam knjiga

Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada najavio je danas nekoliko ambicioznih, novih, projekata u ovoj godiini, kao i nastavak realizacije projekata koji Podgoricu čine prepoznatljivom destinacijom, ne samo u Crnoj Gori, već i u regiji.

Između ostalih projekata, najavljena je obnova nekadašnjeg spomenika crnogorskog vojvode i pjesnika Mirka Petrovića, otvaranje Podgoričke knjižare, kao i održavanje Internacionalnog sajma knjige. 

Sekretaraka Sekretarijata za kulturu i sport mr Nela Savković Vukčević kazala je na današnjoj pres konferenciji, koja je simbolično održana na platou ispred zgrade Narodne bibilioteke „Radosav Ljumović“,  da sekreterijat na čijem je čelu, svojim Programom rada, kontinuirano realizuje brojne manifestacije koje Podgoricu čine prepoznatljivom mapi kulturnih i sportskih dešavanja i van granica države.

    Ona se posebno osvrnula na realizaciju tri nova, veoma značajna projekta koji će, kako je rekla, umnogome afirmisati sveukupnu crnogorsku kulturu.

Riječ je o postupaku obnove nekadašnjeg spomenika posvećenog istaknutom crnogorskom vojvodi, diplomati i pjesniku Mirku Petroviću, koji je izgrađen u vrijeme nastajanja novog dijela grada na lijevoj obali Morače, najprije zvanog Mirkova Varoš, a potom Nova Varoš.

 Sekretarka je naglasila da je Sekretarijat za kulturu inicirao i organizovanje „Podgoričke knjižare“ koja će imati funkciju objedinjavanja manje zastupljenih i dostupnih izdanja sa tematikom iz Crne Gore, a koja su iz domena književnosti, pozorišta, filma, muzike, istorije, arhitekture, politike, medicine, sporta i sl. Knjižara će okupiti najuglednije crnogorske autore iz nauke, obrazovanja, kulture, sporta, a prostor će biti otvoren i za organizovanje okruglih stolova, tribina i rasprava na različite teme.

 Savković Vukšević je upoznala predstavnike medija i sa trećim projektom  koji će na inicijativu  uprave Glavnog grada – Podgorice biti realizovan u toku ove godine. Riječ je o „Internacionalnom sajmu knjige u Podgovrici 2015“, koji će biti ispunjen novim konceptom afirmacije produkcije izdavačkoga sektora i afirmacije najznačajnijih autora u zemlji i inostranstvu.

Osim toga, Sajam će otvoriti nove mogućnosti saradnje između organizatora poznatih književnih manifestacija, književnih agenata, prevodilaca, urednika, izdavača i autora iz Crne Gore, Evrope i svijeta. U projektu posebno mjesto zauzimaju prateći programi Sajma, koji su koncipirani slojevito i tematski.

    Zahvaljujući pratećim programima, Sajam će zajedno s crnogorskim izdavačima predstaviti savremenu crnogorsku izdavačku i autorsku scenu i time postati mjesto đe se otvaraju mogućnosti prevođenja djela crnogorskih autora na strane jezike, kao i mogućnosti njihovoga predstavljanja na drugim značajnim regionalnim, evropskim i svjetskim književnim festivalima. 

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com