Komisija za žalbe Glavnog grada poništila rješenje Gradonačelnika Stijepovića - Volim Podgoricu

Komisija za žalbe Glavnog grada poništila rješenje Gradonačelnika Stijepovića

Komisija za žalbe Glavnog grada Podgorice poništila je rješenje o raspoređivanju šefa Biroa za odnose s javnošću Glavnog grada Sanje –Stane Popović na niži rang, a koje je donio gradonačelnik Slavoljub Stijepović.

Popović je kazala da je nadležna komisija utvrdila da je gradonačelnik Slavoljub Stijepović nezakonito rasporedio sa mjesta šefa Biroa na mjesto namijenjeno službenicima, te da zbog toga mora da plati novčanu naknadu u postupku.

“Zloupotrebljavajući funkciju gradonačelnika Podgorice, Stijepović, nakon prvog neuspjeha, ponovo pokušava da me zbog odbijanja da koristim tzv. jotovani pravopis, nezakonito rasporedi sa mjesta šefa Biroa za odnose s javnošću Glavnog grada na mjesto namijenjeno službenicima – početnicima.

Prvobitni pokušaj Stijepoovića da me suprotno zakonu rasporedi na radno mjesto neodgovarajuće nižeg zvanja završio se tako što je rješenje o rasporedu koje je donio, drugostepeni organ poništio kao nezakonito u cjelosti – i formalno i sadržajno – i odredio da mi isplati odgovarajuću novčanu naknadu u postupku”, kazala je Popović.

Ona je zadovoljna što je država obezbijedila primjenu zakona i što, kako navodi, nije dozvolila da prava građanina i zaposlenog budu pogažena samovoljom i kapricioznošću jednog funkcionera.

“Istovremeno, izražavam žaljenje što se iz budžeta Glavnog grada, dakle od novca svih građana, morala platiti cijena nerazumnog i propalog pokušaja osvete Stijepovića. Umjesto da se urazumi nakon blamaže koju je doživio, Stijepović je sada otišao korak dalje u kršenju zakona.

Otišao je, naime, toliko daleko da je izmijenio postojeći akt o sistematizaciji bez bilo kakvog obrazloženja i proglasio da mu ne odgovara Filozofski fakultet koji sam završila, već da šef Biroa za odnose s javnošću mora imati završen isključivo Fakultet političkih nauka! Da ova besmislica ne bi ostala usamljena, istim aktom je uveo pravilo da pravni savjetnik ne mora da ima završen Pravni fakultet!”, tvrdi Popović.

Jasno je, naglašava ona, da novouvedena Stijepovićeva pravila, samim tim što protivurječe zdravom razumu, nisu zakonski održiva. 

“Ustavni sud, na moju inicijativu, već je tražio od njega da se izjasni u vezi sa nezakonitim izmjenama postojećeg Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta, a za ovu nedjelju najavljena je i intervencija drugih nadležnih organa. Budući da je ovdje riječ o očiglednom i nesumnjivom slučaju diskriminacije zbog drugačijeg mišljenja po pitanju jezika i pravopisa, zaštitu sam potražila i kod Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, čiju reakciju takođe očekujem”, istakla je Popović.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com