MINIMALAC OSTAJE ISTI Odbijen predlog Vučinića da se poveća na 250 evra - Volim Podgoricu

MINIMALAC OSTAJE ISTI Odbijen predlog Vučinića da se poveća na 250 evra

Ministarstvo rada odbacilo je predlog poslanika Janka Vučinića da minimalna zarada u Crnoj Gori bude 250 evra.

Ovo ministarstvo dostavilo je Vladi negativno mišljenje na predlog zakona o minimlanoj zaradi, koji je, u saradnji sa Sekretarijatom za zakonodavstvo, podnio poslanik Demokratskog fronta Janko Vučinić.

Vučinićev predlog zakona predviđa da minimalna zarada ne može biti manja od 50 odsto prosječne mjesečne bruto zarade ostvarene u prethodnoj godini, prema zvaničnim podacima Monstata, što bi trenutno iznosilo oko 240 eura. Minimalna zarada u Crnoj Gori u 2014. godini iznosila je 193 eura.

Predlogom zakona predviđeno je da se visina minimalne zarade utvrđuje jednom godišnje, i to u junu,  i da se njen rast usklađuje u skladu sa realnim rastom nacionalnog BDP-a iz prethodne godine, takođe prema zvaničnim podacima Monstata.

„Neprihvatljivo je rješenje predloga zakona o minimalnoj zaradi kojim bi se utvrdio iznos minimalne zarade, jer bi se na taj način ugrozila sloboda pregovaranja zaposlenih i poslodavaca da, ukoliko je moguće, utvrde veći iznos minimalne zarade.

Mora se voditi računa o onome što je minimalna egzistencija zaposlenih u Crnoj Gori, odnosno da utvrđeni iznos minimalne zarade ne može biti niži od nacionalne apsolutne linije siromaštva,  a s druge strane da minimalna zarada ne ugrozi poslovanje jednog broja poslodavaca“, navodi se u mišljenju ministarstva, koje potpisuje resorni ministar Predrag Bošković.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com