Da li vam je ovo rekao vaš stomatolog - Volim Podgoricu

Da li vam je ovo rekao vaš stomatolog

Grickajte sir, a ne voće

Jutarnja doza voća se možda čini kao odlična ideja, ali ako često jedete namirnice bogate šećerom, uproprastićete zube. Čak i šolja čaja sa šećerom može da vam naškodi. Umjesto toga jedite sir koji povećava lučenje pljuvačke, pa samim tim neutrališe kiselinu.

Nikada ne ispirajte posle pranja

Većina nas ispira usta posle pranja zuba, a to zapravo uništava zube. Svrha kaladonta s fluorom je da se zadrži na površini zuba i zaštiti ih. Dakle, trljajte zube dok ne budu čisti, ispljunite pastu i ne ispirajte vodom.

Jagode izbjeljuju zube

Istraživanja su pokazala da jagode imaju svojstva blagog izbjeljivača zuba. Ipak, ne preterujte s njihovom konzumacijom jer i one u sebi imaju šećer. S druge strane, tamno voće poput kupina može da ostavi fleke.

Svaki dan koristite konac da biste ubili bakterije

Svako bi trebalo da koristi zubni konac jednom dnevno. Na taj način ne samo da odstranjujete ostatke hrane, već ubijate i bakterije koje mogu da prouzrokuju propadanje zuba.

Ne perite zube sat vremena poslije čaše vina

Ljudi često peru zube odmah pošto popiju vino, ali to je pogrešno. Vino je kiselo i izaziva omekšavanje gleđi, pa ribanje i nije najbolja ideja. Sačekajte sat vremena. Iz istog razloga, mnogo je bolje zube oprati pre jela. Ipak, najvažnije je da ih operete pre spavanja, jer se tokom noći broj bakterija u ustima umnožava.

Ne pritiskajte jako

Ako grubo perete zube, to može da vam donese više štete nego koristi. Prvo stradaju desni koje počinju da se povlače.

Platnena maramica je zgodna

Da li ste ikada čistili zube prstom jer ste zaboravili četkicu? Bolja opcija je čista maramica umotana oko prsta. Idealno bi bilo da na nju dodate i malo paste za zube.

Da, treba da perete i jezik

Očistite cijela usta, ne samo zube. Ukoliko se na jeziku nagomilaju ostaci hrane, imaćete neprijatan zadah, a moguće je da će vam oboleti desni zbog previše bakterija u ustima. Jezik istrljajte četkicom, ali ne previše agresivno. Potrebno  je samo da skinete površinski sloj. Neophodna je i pasta za zube kojom ćete oprati jezik.

(24 sata)

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com