Gaza i dalje pod ruševinama - Volim Podgoricu

Gaza i dalje pod ruševinama

U izraelskim napadima na Gazu uništena su cijela naselja, a nakon šest mjeseci dio Palestinaca još živi u ruševinama.

Šest mjeseci nakon 50-dnevne agresije Izraela na Gazu mnoga su područja i dalje u ruševinama.

Ujedinjene nacije su osigurale milijarde dolara kako bi pomogli porodicama da se oporave i izgrade svoje domove. Međutim, mnogi Palestinci nisu dobili ništa osim obećanja.

Na mjestu gdje su nekada bile fabrike, nalazi se uništena mašinerija. I spremnici jedine elektrane u Pojasu Gaze pretvoreni su u ruševine.

U izraelskom bombardovanju Gaze uništena su cijela naselja. Tu nikada nije bilo dobro, a danas je gore nego ikada ranije. Stanovnici strahuju da će se opet zaratiti.

Na pitanje zašto nisu uspjeli obnoviti kuću, Saeed Iskafi, stanovnika Shujaiye, odgovara: “Cement, beton, željezo, građevinski materijali… veoma su skupi. Nemamo finansijskih mogućnosti da to kupimo.”

Dio problema je siromaštvo. Iskafi je učitelj i dobija samo 60 posto plate zato što je Izrael ukinuo prihode palestinskim vlastima.

‘Neprihvatljivo i skandalozno’

Omar Iskafi jedan je od 60 posto nezaposlenih u Pojasu Gaze. Ukoliko jedna od porodica želi obnoviti uništenu kuću, potrebna joj je finansijska pomoć.

“Proces je spor. Prije sedmicu otišao sam u Ministarstvo. Rekli su da sredstva iz UN-a još nisu stigla.“

 A to je drugi problem. Agencija UN-a koja pomaže Palestincima nema sredstava. Mnoge zemlje su obećale sredstva, ali ih ne dostavljaju.

“Mogu to opisati kao neprihvatljivo i čak skandalozno. Organizacija kao što je UNRWA ostala je bez novca koji bi trebao pomoći izbjeglicama“, kaže Robert Serry, specijalni koordinator UN-a za Bliski istok.

Serry predvodi tim UN-a za obnovu Gaze. Kaže da donatori nisu uplatili, jer postoji politički konflikt između Hamasa i Palestinskih vlasti.

 “Mnogo je neslaganja između ove dvije grupe. I dalje imate različite standarde za civilnu administraciju u Gazi. To se, naravno, treba riješiti.”

 Sve dok je tako, ne postoje čak ni planovi da se uništena naselja obnove.

(Al Jazeera)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com