ISTRAŽIVANJE: Evropljani sve manje vjeruju u EU - Volim Podgoricu

ISTRAŽIVANJE: Evropljani sve manje vjeruju u EU

Većina građana Evropske unije sve manje drži do Evrope, gorak je rezultat studije italijanskog Instituta Demos&pi., sprovedene u saradnji sa medijskom grupacijom ”La Republika” u šest država EU.

U Francuskoj, Španiji i Polljskoj svega još 40 odsto građana vjeruju u projekt Evrope, odnosno, EU, dok je u Velikoj Britaniji taj udio pao na 28 odsto, a u Italiji, gdje je postojalo tradicionalno veliko evropsko oduševljenje, na svega 27 odsto. 

Prema rezultatima studije koju danas prenosi politički magazin ”Špigel”, tanka većina Njemaca (53 odsto), rekla je da vjeruje u Evropu, pri čemu list ocjenjuje da takvi rezultati znače, prije svega, da je politika totalno zakazala.

Još lošije od EU, plasirao se euro i samo još manjina ispitanika vjeruje u tezu da zajednička vlauta donosi prednosti. Tako misli 23 odsto Francuza, 11 odsto Italijana i jedva svega 13 odsto Njemaca vjeruje da su imali i imaju prednosti od eura, a tri puta više njih, 37 odsto, zalažu se za povratak njemačke marke.

Samo strah od mogućih posljedica istupanja iz euro-zone ili okončanje euro-projekta sprečava većinu građana EU od jednog jasnog ”ne” euru, pokazuje ova studija. 

Šef Istituta Demos&pi Ilvo Diamanti upozorava, međutim, da ”Evropa iz straha” ne može biti trajna opcija.

U tekstu se, takođe, kaže da se, pri tom, politički menadžment Evrope, od izbijanja velike finansijske krize, sastaje sve češće, kako bi se našlo ”zajedničko, evropsko rješenje”.

Magazin piše da se pri tome neki od političkih menadžera slave kao heroji kod svoje kuće, a u drugim zemljama isti ti ljudi ponekad doživljavaju kao zločinci i navodi primjer njemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea, koji je nesporni “genije” u Njemačkoj, a omrznuti “gulikoža” u Grčkoj.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com