Bizarno ili odgovorno: Umjesto u kovčegu, mrtvi će postati drvo - Volim Podgoricu

Bizarno ili odgovorno: Umjesto u kovčegu, mrtvi će postati drvo

Ideja o ispunjavanju životnog ciklusa i vraćanja na sam početak našeg bića mnogima djeluje primamljivo, bez obzira na to u šta vjeruju. Italijanski dizajneri Ana Ćiteli i Raul Brecel osmislili su poseben način sahranjivanja koji do sada nismo imali prilike da susretnemo.

Oni su konstruisali organsku, biorazgradivu kapsulu u kojoj bi se sahranjivali preminuli, a potom bi njihovo tijelo služilo kao izvor nutrijenata za drvo koje će rasti iznad njih. 

Poslije sahranjivanja u kapsuli u fetalnom položaju, ona se zakopava, a iznad nje se sadi drvo. U projekat su uključene različite vrste drveta koje članovi porodice mogu da izaberu.

Ovaj projekat je za sada samo koncept, jer italijanski zakon zabranjuje ovakav način sahranjivanja. Ali, ako bude bio dozvoljen, drugi dio cilja ovog projekta je da se umjesto groblja prave memorialni parkovi puni drveća.

Umjesto da uništavamo drvo praveći kovčeg koji ćemo poslije zakopati u zemlju, zašto ne bismo, na kraju života, pružili život novom drvetu. A i sama ideja da će naši nasljednici moći da posjećuju “naše” drvo, da se brinu o njemu i odmaraju u njegovoj sjenci svakako je zanimljiva.

(Blic.rs)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com