Bolne menstruacije: Savjeti koje bi svaka žena trebala da zna - Volim Podgoricu

Bolne menstruacije: Savjeti koje bi svaka žena trebala da zna

Klasični simptomi PMS-a (predmenstrualnog sindroma), poput nervoze, tjeskobe, želje za slatkišima i sklonosti ka promjeni raspoloženja, posljedica su djelovanja ženskih polnih hormona i poremećene ravnoteže progesterona i estrogena, s kojima se susreće veliki procenat žena kojima menstruacija predstavlja ne samo fizički nego i psihički osjetljiv period.

Šta možemo da učinimo da spriječimo bolove i gubitak dragocjene energije? Jednostavnim savjetima, poboljšanjem načina ishrane i promjenama u dnevnim navikama, žene koje su imale bolove mogu da počnu da uživaju u svojim bezbolnim “onim danima u mjesecu”.

1. Citrusno voće smanjuje krvarenje

Jedan od glavnih uzroka dismenoreje je hrana bogata zasićenim životinjskim mastima (jaja, mesne prerađevine, mliječni proizvodi) koje izazivaju grčenje materice, što dovodi do jačih bolova. Zato je poželjno da pet dana prije i tokom menstruacije ne konzumirate tu vrstu hrane. Svježe voće i povrće najbolji su saveznici u borbi protiv bolnih menstruacija. Tokom trajanja menstruacije povećajte unos citrusnog voćajer će ono smanjiti krvarenje i ublažiti grčeve.

2. Zaslađenim čajem ublažite nervozu

Za vrijeme menstruacije pijte dovoljno tečnosti, jer će vam ona pomoći da se pročistite, opustiće vas i lakše ćete se boriti protiv neutaživog apetita. Ako ste zabrinuti zbog preobilnog menstrualnog krvarenja, probajte da tih dana unosite u organizam više kalijuma. Njegovi prirodni izvori su: banane, krompir, sve lisnato zeleno povrće, sjemenke suncokreta, dinja, citrusno voće. Istraživanja su pokazala da ugljeni hidrati mogu da spriječe simptome PMS-a. Za brzo djelovanje, kada vas obuzmu crne misli, uzmite med. Stara kineska poslovica kaže: “Kada ste nervozni, zasladite čaj.” Ne zaboravite vitamine, naročito B kompleksa, koji će vam pomoći da ublažite neprijatnosti za vrijeme menstruacije.

3. Joga

Tokom menstruacije ne gubimo samo krv, već i energiju. Mnoge žene se ne osjećaju dovoljno sposobne da u tom periodu rade vježbe, ali stručnjaci kažu da postoje one koje su blagodatne, poput joge, baš u toku tih dana. U jogi je fokus na disanju i tehnikama relaksacije, što može da smanji stres i tenziju, i poveća protok krvi i kiseonika u cijelom tijelu. Takođe vam pruža vrijeme da se fokusirate na svoje emocije i može pomoći da se lakše izborite sa negativnim emocijama, da se fokusirate na svoje potrebe i lijepa osjećanja.Vježbe istezanja, pogotovo za predeo stomaka, mogu da pomognu da se umire bolni mišići materice. Probajte različite joga položaje koji mogu znatno da pomognu u toku menstruacije, poput “mačke”, “kobre”, “ribe” ili “psa koji gleda dolje”.

4. Smanjite stres

Svima nam je dobro poznato da je stres jedan od glavnih uzroka brojnih zdravstvenih tegoba. Žene koje nisu stalno pod stresom imaju znatno manje tegoba za vrijeme menstruacije. Zato, pronađite nešto za sebe što će vam pomoći da se oslobodite i ublažite stres. Sami odlučite hoćete li otići u šetnju pored rijeke, pročitati neku knjigu, slušati muziku koju volite, spremiti opuštajuću aromatičnu kupku ili nešto drugo – bitno je samo da se opustite i uživate u svom tijelu.

5. 6 zlatnih savjeta

Pridržavajte se ovih savjeta i ublažite PMS tegobe i bolne menstruacije:

1. Jedite što više citrusnog voća i mnogo povrća.

2. Sirovi kakao i jogurt je neobična, ali odlična kombinacija koja sadrži mnogo magnezijuma.

3. Pet dana prije i tokom trajanja menstruacije, svakog dana uzimajte po jednu kašičicu cimeta.

4. Izbjegavajte crveno meso, mliječne proizvode, slatkiše, tešku hranu i kafu.

5. Jedite orašaste plodove i sjemenke.

6. Dvadesetak kapi ili čaj od koprive smanjiće obilna krvarenja.

6. Čarobne biljke

Naše tijelo voli biljke. Kombinacija određenih biljnih čajeva može vam pomoći i kod menstrualnih tegoba. Iako njihov pozitivni efekat možete osjetiti odmah, za postizanje željenih rezultata trebalo bi da ih koristite duže vrijeme.

Čaj od rusomače

Ovaj čaj reguliše menstrualni ciklus, smanjuje obilno krvarenje, jača mišiće i tkiva materice… Priprema se tako što se kašika sušene rusomače prelije sa 2,5 dl ključale vode, poklopi se i ostavi 10 minuta. Procjediti i piti 2-3 puta dnevno. Za ublažavanje menstrualnih bolova trebalo bi ga piti šest dana prije i tokom menstruacije.

Čaj od kantariona

Djeluje umirujuće, održava nivo serotonina i liječi poremećaje spavanja, menstrualne grčeve, anemiju… Priprema se tako što se supena kašika kantariona prelije sa 2,5 dl ključale vode, poklopi se i ostavi 10-15 minuta. Procijediti i piti tri puta dnevno. Čaj piti šest do osam nedjelja bez prestanka i onda napraviti pauzu od tri nedjelje, nakon čega se ponovo može piti. Preporuka je da se u toku terapije kantarionom ne izlažete suncu, jer je biljka fototoksična – može izazvati stvaranje pigmentacijskih mrlja na koži.

(Stil)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com