Ponosne “stražnjice” iz Barse! - Volim Podgoricu

Ponosne “stražnjice” iz Barse!

ZAMISLITE verbalni okršaj “stražnjice” i “puslice”, u španskoj taverni, uz tapase i takose. A to je sigurno svakodnevni slučaj kada u polemiku uđu ostrašćeni fanovi Reala i Barselone. Kataloncima pripada nadimak vezan za sjedeći deo tela, a Madriđani su prozvani po kolačima od bjelanaca, što je asocijacija na njihove prepoznatljive bijele dresove.

Ipak, etimologija naziva Barsinih navijača, kao i njihova cjelokupna istorija, unekoliko je interesantnija i burnija. Katalonski klub je od 1909. do 1957. godine igrao na šest različitih stadiona i nijedan nije bio u njihovom vlasništvu. “Les korts”, na koji je Barselona prešla 1922. godine, sa kapacitetom od 20.000 mesta, bio je premali za sve one koji su željeli da bodre “blau-granu”.

Tako su oni dovitljivi navijači našli solomonsko rješenje i zauzeli pozicije na samom vrhu zida tribine. Prolaznici koji bi se u tim trenucima našli u okolini stadiona mogli su s vrha fudbalskog zdanja da vide samo stražnjice navijača Barselone. Uzvrpoljeni navijači su, pak, morali biti oprezni kako se usred fudbalskog zanosa ne bi prevalili preko zida tribine direktno na ulicu.

Pomalo pežorativni nadimak navijača Barselone “los kules” datira još iz ovog perioda, dakle skoro čitav vijek. Navijači rivalskih klubova podrugljivo su oslovljavali Katalonce ovim imenom, ali se ljubitelji Barse nisu vrijeđali. Naprotiv, oni su sa ponosom prihvatili naziv “stražnjice”, koji se održao sve do današnjih dana.

Los kulesi” danas imaju široku navijačku bazu, sa podgrupama u gotovo svakom kutku planete.

Iskreni poštovaoci igre na zelenom tepihu ostaju bez daha kada gledaju majstorije Mesija, Inijeste, Ćavija i Neimara, pa svakim danom ima sve više “stražnjica”. Nema sumnje da su učvršćivanju kulta navijačke grupe “los kules” doprinijele i bivše legende kluba Maradona, Johanes Neskens, Johan Krojf, Ronaldo Nazario de Lima, Andoni Zubizareta, Mihael Laudrup, Ćiki Begiristajn, Ronald Kuman, Romario, Rivaldo, Ronaldinjo i mnogi drugi…

BRAJANT, BIBER, ŠAKIRA, DOMINGO…


MNOGOBROJNE javne ličnosti takođe su se javno deklarisale kao Barsini fanovi. Najpoznatiji među njima su košarkaš Kobi Brajant, bivši španski premijer Hoze Luis Zapatero, reper Snup Dog, operski tenori Plasido Domingo i Hoze Kareras, muzičke zvijezde Šakira i Džastin Biber, čak i nekadašnji papa Jovan Pavle drugi.

Ni oni nemaju problem da se svrstaju među “stražnjice”.

(Novosti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com