PRIJAVA bebe u 4 koraka - Volim Podgoricu

PRIJAVA bebe u 4 koraka

Ministarstvo unutrašnjih poslova podijelilo je danas ažurirane informativne brošure porodiljama u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici, sa ciljem da na jednostavan i efikasan način objasni roditeljima kako teče procedura prijave njihovog novorođenog djeteta. 

Kako se navodi u saopštenju resora, liflet „Prijava novorđenčeta u 4 koraka“ je plod nastojanja MUP-a da bude dobar servis građanima, i u tom cilju pojednostavi procedure i učini sve relevantne informacije lako dostupnim. 

Ovu inicijativu podržalo je udruženje Roditelji i UNHCR koji je izdvojio sredstva za njihov prevod na albanski i romski jezik, kao i za njihovo doštampavanje. 

“Ovaj projekat u velikoj mjeri doprinosi informisanosti građana, prvenstveno novih roditelja, o proceduri upisa djece u knjige rođenih, a njime su takođe potpomgnuti napori MUP-a i UNHCR-a u otklanjanu apatridije.  

Prvi od četiri koraka je da rođenje djeteta u porodilištu ili drugoj zdravstvenoj ustanovi, ta zdravstvena ustanova prijavi Ministarstvu unutrašnjih poslova u roku od tri dana.

Nakon toga, jedan od roditelja koji živi u bračnoj zajednici, odlazi sa svojom i ličnom kartom drugog roditelja u MUP odnosno u područnu jedinicu ili filijalu za upravne unutrašnje poslove u bilo kojoj opštini, bez obzira na mjesto rođenja djeteta.

 Zatim je detaljno objašnjena procedura za dobijanje zdravstvene knjižice, jer je prva posjeta savjetovalištu doma zdravlja predviđena 15 dana nakon rođenja, a date su i informacije o pravu na jednokratnu novčanu naknadu za rođenje djeteta i mogućnost obezbjeđivanja dodatne pomoći za novorođenčad od strane opštinskih sekretarijata nadležnih za socijalno staranje”, kazali su iz MUP-a. 

 

2 komentara

  1. What are you indicating, man? I know everyones got their own opinion, but really? Listen, your web site is neat. I like the work you put into it, particularly with the vids and the pics. But, come on. Theres gotta be a better way to say this, a way that doesnt make it seem like most people here is stupid!

  2. Sorry for the large review, however I’m genuinely loving the brand new Microsoft zune, and hope this particular, as well as the superb reviews some other men and women wrote, can help you decide if it is the appropriate choice for you.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com