IMA LI SVINJSKOG: Pola nacije boluje od gripa, nadležni ćute i dijele “tamiflu” - Volim Podgoricu

IMA LI SVINJSKOG: Pola nacije boluje od gripa, nadležni ćute i dijele “tamiflu”

 

Gotovo da ne postoji porodica u Crnoj Gori u kojoj makar jedan član nije bolovao grip ove sezone, ili ne poznaje nekoga ko je obolio od gripa, čekaonice domova zdravlja su pune, lijek “tamiflu” se dijeli na recept, a epidemijski prag od 100 oboljelih na 100 hiljada stanovnika “preskočen” je za 100 odsto, i to prema zvaničnim podacima.

Nadležni, međutim, ne zna se iz kog razloga, taje da li su u Crnoj Gori potvrđeni i slučajevi svinjskog gripa.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) juče nijesu potvrdili, ali ni demantovali, da li je među 1.202 oboljelih od gripa, koliko je registrovano prošle sedmice, bilo i potvrđenih slučajeva svinjskog gripa, o čemu se uveliko spekuliše.
 Pojasnili su da je svinjski grip H1N1 zapravo podtip gripa A, koji je uveliko prisutan u Crnoj Gori.

“Postoje tri tipa virusa influence: A, B I C. Tip A obuhvata tri podtipa (H1N1, H2N2,H3N2) koji su povezani sa epidemijskim i pandemijskim širenjem. Tip B je povezan sa regionalnim ili epidemijskim širenjem…”, odgovoreno je “Vijestima” na pitanje da li su potvrđeni  slučajevi svinjskog (meksičkog) gripa A H1N1.

Precizirali su da je od 23. februara do 1. marta zabilježena stopa od 194 oboljela na 100 hiljada stanovnika i da su prisutni virusi gripa tipa A i B.

Prag za proglašenje epidemije iznosi 100 oboljelih na 100 hiljada stanovnika, a iz Institita su prošle sedmice pojasnili da epidemija ipak nije proglašena jer nijesu ugroženi životi ljudi, odnosno da nije registrovana povećana stopa smrtnosti od gripa.

Samo tokom prošle sedmice registrovano je 1.202 oboljelih, saopšteno je juče iz IJZ.
Iz Kliničkog centra Crne Gore “Vijestima” je juče potvrđeno da je jedan pacijent životno ugrožen, zbog osnovne bolesti i komplikacija izazvanih virusom gripa.

U ovogodišnjoj sezoni gripa zabilježen je jedan smrtni slučaj,  krajem januara. Riječ je, kako su pojasnili ranije iz KCCG, o hroničnom bolesniku… 

U Srbiji je prošle sedmice preminuo mladić koji nije bolovao od neke bolesti, a tamošnji mediji izvijestili su da je preminuo od svinjskog gripa i da to nije jedini registrovani slučaj virusa H1N1 ove sezone.

Zbog porasta broja registrovanih slučajeva oboljelih od gripa, od četvrtka je na snazi zabrana posjeta bolesnicima u KCCG. Istog dana je saopšteno da građani mogu na recept da dobiju lijek “tamiflu”, koji se koristi za liječenje gripa, iako nije na Listi ljekova. 

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com