Priča sa zapadne strane: Trio prijeti Putinu - Volim Podgoricu

Priča sa zapadne strane: Trio prijeti Putinu

Barak Obama, Fransoa Oland i Angela Merkel obećali su “jaku reakciju” Zapada u slučaju “velike povrede” primirja na pobunjenom proruskom istoku Ukrajine.

Oni su pozvali na jačanje uloge OEBS u nadgledanju primirja.

Taj stav je dogovoren u telefonskim razgovorima u ponedjeljak i utorak francuskih i američkih predsjednika i njemačke kancelarke, kao i s britanskim premijerom Dejvidom Kameronom, italijanskim Mateom Rencijem i s predsjednikom Evropskog Savjeta Donaldom Tuskom, saopšteno je prošle noći u Parizu.

Iako Rusija nije pomenuta, prijetnja o oštrom odgovoru na kršenje primirja je jasno upućena njoj, jer Kijev i Zapad tvrde da ona naoružava  pobunjenike i raspoređuje regularne snage u Ukrajini, što Moskva žestoko negira. 

Međutim, izgleda da saopštenje Jelisejske palate znači i da u neposrednoj budućnosti neće biti novih sankcija protiv Rusije. 

Šest lidera je zatražilo i “jačanje kapaciteta Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OEBS)” da bi se osiguralo poštovanje prekida vatre i povlačenje teškog naoružanja s linije fronta, saopštio je Pariz. 

Ranije u utorak, ukrajinski predsjednik je potvrdio da su se Berlin, Pariz i Moskva sporazumjeli o raspoređivanju posmatrača OEBS na najkritičnijim mjestima u zoni jedanaestomjesečnog sukoba, tokom kojeg je poginulo više od 6.000 ljudi. 

Dok izgleda da je, uprkos sporadičnim sukobima, zapadnjacima laknulo zbog relativnog mira u istočnoj Ukrajini posljednjih nekoliko dana, predsjednik Porošenko je upozorio na prerani “optimizam”. 

“Niti ima opšteg i trajnog prekida vatre pobunjenika, niti potpunog povlačenja njihovog teškog naoružanja”, rekao je on u utorak u telefonskom razgovoru s predsjednikom Evropskog savjeta. 

Uz to se američki general Martin Dempsi založio da SAD oružjem snabdiju Ukrajinu u okviru NATO-a jer, kako je rekao u Odboru Senata američkog Kongresa za oružane snage, “Putinov krajnji cilj je da razbije NATO”.

2 komentara

  1. Heya this is a good submit. I’ll electronic mail this kind of in order to my own close friends. My partner and i stumbled on this while looking upon google I will be certain to come back. thanks for revealing.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com