Za lijek u komšiluk: Nema privatnih apoteka u Andrijevici, Gusinju… - Volim Podgoricu

Za lijek u komšiluk: Nema privatnih apoteka u Andrijevici, Gusinju…

Ni u jednoj od manjih opština na sjeveroistoku Crne Gore ne postoje privatne apotoke, zbog čega će građani i dalje morati da putuju u susjedne gradove za ljekove koje bi mogli podići na recept, a kojih nema u apotekama Montefarma u njihovim gradovima.

Izdavanje ljekova na recept u privatnim apotekama počeće 9. marta, a Fond za zdravstvo je saopštio da se u Gusinju, Andrijevici i Petnjici nijesu javili privatnici na poziv raspisan u avgustu prošle godine. Privatnicima nijesu intereantni ni Žabljak i Šavnik.

„U ovim opštinama, od kojih su dvije nove, postoje samo državne, odnosno Montefarmove apoteke, dok privatnih apotekarskih ustanova do sada nije bilo. To je razlog zbog kojeg se niko iz ovih opština nije javio na poziv Fonda zdravstva“ , objašnjava jedan farmaceut iz ovog regiona.

Stanovnici Petnjice, Gusinja i Andrijevice ukazuju da nepostojanje privatnih apoteka predstavlja veliki problem, tako da se, zbog čestih nestašica u državnim, za  lijek  mora ići u privatne apoteke do najbližih susjednih gradova.

„Apoteka u Petnjici radi u zgradi ambulante, a snabdjevena je kao i druge državne apoteke. To znači da nekada i najosnovnijih ljekova nema. Do sada nije bilo interesovanja da neko otvori privatnu apoteku. Stanovnici ovog kraja uglavnom idu za Berane zbog tih potreba“, kaže mještanin Petnjice Avdul Adrović.

Ovaj poznati poljoprivrednik kaže da je po prirodi posla vrlo često u Beranama, što mu donekle olakšava situaciju u tom pogledu.

„Nevolja je za one koji ne samo da nemaju novca za  lijek , već nemaju ni za autobusku kartu do susjednog grada i ne znam kako se oni snalaze da dođu do neophodnog lijeka“, kaže Adrović.

Situacija je istovjetna i u Gusinju i Andrijevici, gdje se mještani takođe žale na problem sa apotekarskim uslugama, uprkos činjenici da državne apoteke rade u dvije smjene.

 

U Gusinju nema privatnih apoteka, po prijeki lijek idu do PlavaU Gusinju nema privatnih apoteka, po prijeki lijek idu do Plava

 

„Šta vrijedi što apoteka radi u dvije smjene, kada se desi nestašica ljekova. Ne preostaje ništa drugo nego da se ide deset kilometara do Plava, a to je finansijski i vremenski trošak“, pričaju mještani Gusinja.

I apoteka Montefarm u Andrijevici radi u dvije smjene, ali stanovnici ovog grada zbog nestašica za ljekove najčešće odlaze u Berane.

I u drugim gradovima na sjeveru države problem sa ljekovima je aktuelan.

Na primjer, kada ljekovi ponedjeljkom stižu u državnu apoteku u Pljevljima su tolike gužve da često ima i povrijeđenih.

Prije dva mjeseca usljed velike gužve i guranja u prepunoj apoteci puklo je bilo staklo za punktom i povrijedilo jednu medicinsku sestru… Mnogi nemaju ni novaca da ljekove, za svoju terapiju, kupuju u privatnim apotekama.

Montefarm ima apoteku u Murini, Beranci i Plavljani lako do lijeka

Od većih mjesnih centara u regionu,  Montefarm  apoteku ima još samo u Murini, a mještanima ove varošice najbliža privatna apoteka je u desetak kilometara udaljenom sjedištu opštine, u Plavu.

Za razliku od malih opština, Berane i Plav imaju dovoljno privatnih apoteka, među kojima su i one koje su sklopile ugovor za Fondom zdravstva za podizanje ljekova na recept od 9. marta.

U Plavu pored Montefarmove postoje još dvije privatne apoteke.

U Beranama rade dvije Montefarmove, i čak šest privatnih apoteka.

Privatne apoteke u Plavu i Beranama su veoma dobro snabdjevene medikamentima.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com