Odrekli se penzija, dobili otpremnine - Volim Podgoricu

Odrekli se penzija, dobili otpremnine

Ministarstvo finansija isplatilo je po 18.000 eura otpremnine šestorici bivših radnika Kombinata aluminijuma (KAP), koji su tokom jula i avgusta prošle godine protestovali, a jedan od njih, Esad Čekić, prijetio i da će se zapaliti.

Oni su se u julu, zajedno sa još 240 kolega prijavili za socijalni program Vlade u KAP-u, ali im je tada rečeno da im se ne mogu isplatiti otpremnine, jer će se do kraja oktobra usvojiti Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), kojim će im se omogućiti penzionisanje, piše Dan.

Taj zakon je usvojen krajem decembra, a šest radnika se, kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije Danu, potpisivanjem izjave odreklo penzije.

“Izmjene i dopune Zakona o PIO usvojene su prošle godine i zakon je stupio na snagu 31. decembra. U skladu sa članom zakona, šest bivših radnika KAP-a se potpisivanjem izjave izjasnilo da se odriče penzije i njima je po tom osnovu iz budžeta isplaćeno 106,8 hiljada EUR”, kazali su iz Ministarstva ekonomije.

Iako oni tada nijesu htjeli da im se isplate otpremnine i nakon toga odlazak u penziju, nedavno je usvojena nova izmjena Zakona o PIO, kojom je propisano da radnik sa 30 godina staža ima pravo da se penzioniše po povoljnijim uslovima. Taj zakon, koji su glasali svi osim poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), još nije stupio na snagu, ali kada i ako stupi omogućiće šestorici radnika da nekoliko mjeseci nakon što su dobili otpremnine odu u penziju. 

Bivši radnici KAP-a su od jula tražili otpremnine, kada su ostali bez posla i primanja. Oni su i u Skupštini ukazivali da su diskriminisani po tom osnovu, jer su se prijavili za socijalni program za koji ispunjavaju uslove, ali Vlada uporno odbija da im isplati otpremnine.

Od jula je KAP napustilo skoro 250 radnika, za čije je otpremnine iz državne kase plaćeno tri miliona eura.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com