Home / NOVOSTI / Ekonomija / Ponuda Neksana za Boksite do petka

Ponuda Neksana za Boksite do petka

Firma Neksan najvjerovatnije će, prema riječima njenog vlasnika, Miodraga Davidovića, do narednog petka dostaviti Vladi i Privrednom sudu ponudu za kupovinu imovine Rudnika boksita.

“Vidjećemo kakav će biti koncesioni ugovor i rukovoditi se time, ali očekujem da će uslovi za budućeg kupca Boksita biti konkretni”, rekao je Davidović Danu.

On je najavio da će najveći dio rude koju je Neksan eksploatisao u prethodnim mjesecima tokom ove sedmice biti otpremljen kupcima u Evropi. Nikšićki boksit kupiće partneri iz Češke, Slovačke, Njemačke i Republike Srpske.

U međuvremenu, predstavnici oba sindikata Boksita su prije nekoliko dana razgovarali sa predsjednikom Privrednog suda, Blažom Jovanićem o sudbini tog preduzeća. Jovanić im je, kako su kazali, obećao da će prilikom prodaje te firme voditi računa o interesima radnika.

Posljednji oglas za prodaju Boksita, po cijeni od 9,5 miliona eura, objavljen je u novembru, ali je bio bezuspješan jer su Neksan i mađarski Vagon impex tražili neposrednu pogodbu.

Predsjednik Samostalnog sindikata Boksita, Borisav Bojanović, kazao je da u skorije vrijeme neće biti objavljen novi oglas jer je neophodno da se izradi koncesioni ugovor koji će biti predočen budućem kupcu.

“Onaj ko bude kupio Boksite moraće da potpiše koncesioni ugovor, a u Privrednom sudu su nam saopštili da će resorno ministarstvo raditi na procjeni kvaliteta i količine raspoložive rude. Procjena bi trebalo da bude završena ubrzo”, rekao je Bojanović.

Neksan trenutno u Boksitima realizuje drugi ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, a prošlog ljeta tri mjeseca su kupovali rudu od te firme. Bojanić je rekao da su ispoštovali radnike i pozvao nadležne u državi da se Davidovićevoj kompaniji omogući da preuzme Boksite.

Stečajni postupak u nikšićkoj firmi otvoren je u novembru 2013. godine, na zahtjev Crnogorske komercijalne banke (CKB) zobg duga od 1,59 miliona eura, a ukupna potraživanja iznose blizu 130 miliona eura.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com