GRAD SNOVA: Nema nezaposlenih, plata svima jednaka - Volim Podgoricu

GRAD SNOVA: Nema nezaposlenih, plata svima jednaka

Marinaleda, mali andaluzijski grad na jugu Španije, poznat je kao “demokratska utopija”. Okružen plantažama maslina i pšeničnim poljima, ovaj gradić se već godinama uspješno odupire kapitalizmu i zarađuje od poljoprivrede.

Od početka finansijske krize 2008, ovo mjesto je postalo jedno od rijetkih u Španiji u kojima je životni standard skočio. Najzaslužniji za to je gradonačelnik Huan Manuel Sančez Gordiljo, koji nadimak “Španski Robin Hud” nije dobio slučajno.

On je u avgustu prošle godine organizovao niz krađa u španskim supermarketima, u znak protesta protiv kapitalizma. Osnovne namirnice poput pirinča i ulja ubačene su u kolica i iznijete iz prodavnica, a zatim podijeljene siromašnima, dok su kasiri bespomoćno posmatrali scenu.

U intervjuu nakon ovog događaja, Gordiljo, koji je na čelu Marinalede od 1979. godine, rekao je da to nije bila krađa već “nenasilni akt neposlušnosti”.

– Postoje porodice koje ne mogu da priušte hranu. U 21. vijeku to je sramota. Hrana je osnovno pravo, a ne nešto o čemu treba spekulisati – izjavio je on.

Svako ko želi da sagradi kuću u pomenutom gradu, može to da učini potpuno besplatno. Neophodan materijal i radnike obezbeđuje gradska skupština, a porodice su u obavezi da plaćaju svega 15 evra mjesečno do kraja života, uz dogovor da kuća ne može biti prodata radi lične dobiti.

Dok nezaposlenost u Andaluziji iznosi 37 odsto, u Marinaledi je ona jednaka nuli. Svih 2.700 ljudi radi, uglavnom na plantažama i farmama, a svi radnici su plaćeni jednako, i to po 1.200 evra mjesečno.

Marinelada

– Moramo da razmislimo o sopstvenim vrijednostima, potrošačkom društvu i važnosti koju pridajemo novcu. Marinaleda je samo mali primjer i voljeli bismo da se naše iskustvo proširi na ostatak svijeta – kaže Gordiljo.

(24 sata, foto: Profimedia.rs)

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com